SEGRE

COLABORACIÓN

Fira de l'Oli: esforç i compromís amb el territori!

Alcalde de les Borges Blanques i president del Patronat Fira de les Garrigues

Fira de l’Oli: esforç i compromís amb el territori!

Fira de l’Oli: esforç i compromís amb el territori!SEGRE

Creado:

Actualizado:

En nom del Patronat de la Fira voldria enaltir –en la línia dels discursos i accions del nostre millor referent històric, el president Francesc Macià, sempre al servei d’aquest territori i de la seva gent– i encoratjar totes i tots aquells que s’esforcen any rere any, malgrat les grans adversitats climatològiques i d’incendis d’aquest 2019, edició rere edició, tot i veure minvada la seva producció; per estar sempre presents al primer certamen de Catalunya, en la seva categoria d’oli d’oliva verge extra, que vol, dir en termes planers, no contenir ni un sol defecte, i ser producte de proximitat, cosa cabdal com a garantia de qualitat per al consumidor. Com diu el Tatxo Benet, el nostre flamant ambaixador de l’oli, “no entenc com tenint tal meravella a casa nostra, algú consumeixi una altra cosa”.

Per tant, som conscients que per a les Garrigues seria estratègicament erroni competir en clau de relació preu-quantitat amb altres territoris que ens superin, com Andalusia o fins i tot amb altres propers. En canvi, sí que som grans referents en qualitat. I això, si ho sabem canalitzar com cal, ens pot suposar un posicionament estratègic diferenciador, que vagi encara més enllà de la nostra contribució a la Dieta Mediterrània, i se’ns reconegui com un territori extraordinàriament situat per atreure turisme d’interior qualitatiu, aquell que busca calidesa i benestar, patrimoni i tradicions, autenticitat en els productes i la gastronomia, en definitiva, ser una alternativa valuosa enfront de la clàssica oferta de sol i platja.

Per tant, no seré jo qui vulgui capitalitzar políticament una novena edició firal per a nosaltres, en nom d’aquest nou equip admirable, no m’interessa ni el rèdit i menys encara la pedanteria, però sí defensar la seva fórmula del tot exitosa, en boca d’un 94% dels mateixos expositors, acompanyat d’un increment de vendes per més del 75% d’aquests, esgotant existències d’alguns, i generant un retorn en forma d’impacte econòmic al territori de 2,2 milions d’euros. Dada molt més objectiva i realista que la xifra de visitants o litres venuts com se solia donar. Prefereixo fixar-me també en el fet que, a banda de tenir més expositors que l’any passat, enguany una vintena de xefs reconeguts d’aquí i d’arreu hagin volgut venir i estar presents al certamen amb els seus show cookings, demostrant així el canvi que ha suposat aquesta fira, a partir d’una aposta des de l’any 2012 per l’excel·lència pel que fa a imatge i promoció, amb presentacions singulars, incorporant innovació, i a la vegada la comunicació com a eina d’atracció i seducció del públic.

“Actualitzar, Dignificar i Divulgar”, les tres paraules màgiques que recordava el mateix prohom nomenat Premi Cultura de l’Oli en aquesta 57a edició, el mestre cuiner, investigador, historiador i gran lleidatà, l’il·lustre Josep Lladonosa. Finalment, voldria estimar sincerament el miler d’olivines apadrinades per poder repoblar, des de la solidaritat del públic assistent, les finques molt danyades a causa de les inclemències climatològiques, amb l’ajuda de l’associació Acudam, la Federació de Colles de l’Aplec del Caragol i Asoprovac, que amb degustacions populars dels seus productes, ens han omplert d’il·lusió i esperança per poder consolidar unes terres fèrtils amb productors d’oliva, valents, tot i el pes demogràfic minvant i l’interès que suposen les àrees urbanes per a molts joves de casa nostra.

Per tot plegat, només em queda dir gràcies de tot cor a tots els expositors, visitants i col·laboradors que heu contribuït decisivament a fer créixer, com mai, la il·lusió del territori.

tracking