SEGRE
Lleida Dolça

Lleida DolçaSEGRE

Creado:

Actualizado:

Durant el 2018 es van produir 836.858 tones de fruita dolça a Catalunya, de les quals 710.840 es van cultivar a Lleida. En termes econòmics, i segons dades oficials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, van crear un valor de 424,68 milions d’euros, que representa el 25% del valor de la producció agrícola total.

Recentment, des del grup municipal del PP de Lleida hem elevat a la Paeria una moció de recolzament al sector de la fruita dolça de les terres de Lleida, que ha resultat aprovada per unanimitat al ple de gener. Ningú pot posar en dubte que el sector agrari és un dels principals motors de creixement econòmic de Lleida. Tanmateix, en l’actualitat el sector primari pateix una greu crisi, resta en una situació de fragilitat i sotmès als capricis d’altres factors com són les inclemències meteorològiques i les oscil·lacions de la conjuntura econòmica.

Les adversitats del dia a dia col·loquen el sector de la pagesia en una situació de vulnerabilitat i, habitualment, sofreixen una doble victimització per part de l’Administració Pública, degut a la manca de suport que aquesta els ofereix. En aquest sentit, és indispensable desenvolupar un sistema de gestió eficaç i eficient per a tots els productors i finançat públicament. Cal tenir en compte que el sector de la fruita dolça (tant de pinyol, com de llavor) a Lleida ocupa, només a l’Horta, centenars d’hectàrees plantades i genera més de 2.000 llocs de treball, aproximadament. Les dades són més que reveladores quan afirmem que Lleida és la primera productora de fruita de pinyol de tot Espanya. I, un 30% del total de la producció de fruita dolça de llavor de tot Espanya és també lleidatana. No obstant això, fruit del vet de Rússia a l’entrada de fruita dolça dins dels límits de les seves fronteres, que s’allarga des del 7 d’agost del 2014, el sector ha buscat nous mecanismes per pal·liar els efectes de la crisi. Una de les propostes és l’arrencada dels arbres per disminuir la producció, tot i que fins ara, fruit de la manca d’implicació de les administracions, això no genera els efectes desitjats. A més a més, s’està treballant en l’obertura de nous mercats i, sobretot, es busca promoure el consum de fruita dolça perquè el consum lineal ha disminuït un 5% a Catalunya, un 5% a Espanya i un 5% també en el conjunt d’Europa. Per aconseguir aquesta fita cal afavorir els hàbits d’un consum saludable en tots els àmbits. Així doncs, és absolutament necessari promoure entre tota la població uns millors hàbits alimentaris, especialment pel que fa al consum de fruita de casa nostra. Altrament, el cultiu de fruita juga un paper essencial en la protecció del medi ambient, contribueix a la biodiversitat i disminueix el risc d’inundacions. La Lleida Implicada és el projecte que hem endegat des del nostre grup, en el qual apostem fermament pel sector agrari lleidatà com a tret d’identitat, motor econòmic i per l’obertura a mercats exteriors, en el cas concret, pel que fa a la fruita dolça. La Lleida Implicada té com a objectiu principal impulsar la marca de Lleida. Significa obrir Lleida al món com a prestadors i proveïdors dels nostres propis productes, béns, serveis, coneixement, tecnologia i innovació, entre d’altres. La fruita dolça lleidatana, àmpliament reconeguda, ens obre el camí a l’excel·lència. És marca d’alta qualitat.

tracking