SEGRE

COLABORACIÓN

L'ajuntament de Lleida i el vestit d'1.015.735,61 € + IVA

Vista de la sede municipal de Hacienda en la plaza Sant Francesc.

Vista de la sede municipal de Hacienda en la plaza Sant Francesc.AMADO FORROLLA

Creado:

Actualizado:

El passat dia 31/3/2020 s’aprova en ple extraordinari la licitació per externalitzar, privatitzar... el servei d’inspecció tributària de l’ajuntament de Lleida, adjudicat amb posterioritat a una empresa privada.

Segons l’informe previ i justificatiu signat per l’actual cap de la inspecció tributària i remetent-nos al punt número 6, diu literalment: “El valor estimat del contracte és d’1.015.735,61 € + IVA.”

La justificació d’aquest malbaratament es basa, segons l’informe, en la insuficiència de mitjans que empara el pla d’inspecció.

Aquest pla parcial al qual es remet no té cap efectivitat sense actuar com a desenvolupament del Pla General, també anomenat Pla de Control Anual Tributari, exigit legalment en l’art. 116 L.G.T. per a tota administració tributària i, per tant, d’obligat compliment. Del pla parcial esgrimit no es pot determinar la sele

cció dels obligats tributaris amb criteris objectius, i es falta per tant a la seva finalitat última i obre el camí a l’arbitrarietat.

L’Agrupació de Funcionaris Independents de Lleida, AFILL-USOC i l’Associació Sindical Independent de la Guàrdia Urbana de Lleida, ASIGULL, van donar a conèixer aquesta mancança, en primer lloc, a través de les pertinents al·legacions a les ordenances fiscals i, posteriorment, sol·licitant còpia del pla general en els seus últims 4 anys.

El departament d’inspecció de tributs avui dia té un mínim de 10 persones –entre inspectors i personal d’oficina– al seu càrrec per desenvolupar aquesta funció, amb una sobreeducació en la majoria dels seus efectius, excepte en un cas. Els inspectors de tributs són diplomats universitaris i un altre llicenciat en dret i graduat en ciències jurídiques de les administracions públiques.

Tots els conceptes tributaris que destaca l’informe inicial s’han anat inspeccionant correctament i s’hauria pogut fer de forma més efectiva si s’haguessin atès les innombrables peticions d’alguns inspectors sobre aquest tema.

Quant als mitjans materials, aquest departament, juntament amb la major part de la Corporació, compta amb programes, més o menys adaptats a la seva comesa, d’última generació, pels quals es paga religiosament.

Aquesta ciutat no està catalogada com de gran població per raons òbvies, de tal manera que la comparativa, quant a la necessitat de mitjans, s’hauria de fer respecte a ciutats amb característiques similars.

Tant els mitjans humans com materials són més que suficients per dur a terme la lluita per la justícia contributiva amb la qualitat deguda dels nostres veïns de manera més que suficient; si existís la voluntat política de fer-ho, de mitjans n’hi ha de sobres. I si no hi fossin, abans d’externalitzar un servei seria desitjable que es contemplessin altres fórmules per dotar de personal propi aquest departament. D’aquesta manera facilitaríem la promoció horitzontal o vertical (segons els casos), la carrera professional i/o la mobilitat interna al personal de l’ajuntament de Lleida.

La gestió d’aquest departament s’ha portat sense defecte rellevant per part de la ciutadania des de molts anys enrere, si bé és cert que alguns inspectors han hagut de lluitar per realitzar bé el seu treball, tant amb la casa com amb els obligats tributaris, a partir de 2013 a causa del caire polititzat del qual es va tenyir aquest departament.

Una de les obligacions que tenim com a representants dels treballadors és vetllar per una administració potent i independent del sector privat, maximitzant l’eficàcia dels recursos més que suficients dels quals disposem. Funcionaris i polítics hauríem de respectar el nostre espai de servei públic i no malbaratar els diners dels ciutadans de Lleida en luxes innecessaris, màximament en la situació econòmica global actual, i en particular de l’ajuntament, amb el seu deute reconegut.

Quan als països del nord s’estan municipalitzant serveis perquè l’experiència ha demostrat sobradament que les externalitzacions són una despesa innecessària (el nostre ajuntament també pot donar compte d’alguna ja realitzada) aquí anem a contracorrent.

Es retalla en partides de caràcter social que són més necessàries, però algú es vol fer un vestit d’ 1.015.735,61 € + IVA obviant que tenim personal propi amb capacitat de fer aquestes feines, potenciant així l’estalvi i un servei de qualitat. No ens podem permetre un caprici de quasi un milió tres-cents mil euros.

L’Agrupació de Funcionaris Independents de Lleida (AFILL-USOC) i l’Associació Sindical de la Guàrdia Urbana de Lleida (ASIGULL) tenen com a finalitat el bon servei públic amb caràcter estrictament apolític i com a referència última les persones.

tracking