SEGRE

COLABORACIÓN

Les bases del futur i les mesures immediates

Cap de l’Oposició a l’Ajuntament de Lleida

Les bases del futur i les mesures immediates

Les bases del futur i les mesures immediatesSEGRE

Creado:

Actualizado:

Cal posar les bases del futur immediat. Així ha estat aquesta setmana en el marc de la Unió Europa, en què el President Pedro Sánchez, després de negociacions maratonianes, ha aconseguit un acord que comportarà uns 140.000

milions d’euros per Espanya. Un autèntic Pla que permet visualitzar un horitzó d’esperança que comportarà en els propers anys plans de modernització basats en la digitalització de l’economia i la transició ecològica.

Si bé és una bona notícia pel que fa al mitjà termini, cert és que el sector empresarial i comercial de la nostra ciutat no pot esperar tant. El rebrot de la Covid-19 a la ciutat i les mesures preses per la Generalitat de Catalunya amb l’aval del Govern Municipal han obligat molts establiments novament a tancar les portes durant unes setmanes. Davant d’aquest fet, jo personalment vaig escriure al Delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya demanant-li per a Lleida el mateix tracte que altres indrets del país, com ara Barcelona, i és que no em puc creure que no hi hagi una alternativa al confinament amb què ens han condemnat. De la mateixa manera, tampoc puc entendre que l’Ajuntament de Lleida avali les decisions de la Generalitat sense tenir l’informe de l’Agència de Salut de Catalunya, que és la base amb la qual es van prendre les mesures avui vigents a la ciutat de Lleida, com ha reconegut aquesta setmana la regidora d’Hisenda i Salut, Montse Pifarré. Es calcula que fins al 30% dels comerços i establiments del sector de l’hostaleria no tornaran a obrir. Davant d’aquesta situació tràgica, el que no podem permetre és que l’Ajuntament de Lleida es quedi immòbil i sense capacitat d’oferir una resposta. Més que mai, la institució més propera als ciutadans ha d’oferir respostes a la situació actual. Amb aquesta voluntat, des del PSC vam presentar propostes de calat d’aplicació immediata per així intentar revertir la tendència i models d’actuació davant de possibles nous episodis.

En primer lloc, creiem que cal una taula de concertació de la crisi que permeti una acció coordinada entre institucions, organismes i col·lectius. Davant de la dispersió de propostes, cal més concertació i treball en termes de corresponsabilitat i competència. Entre les propostes que vam traslladar, m’agradaria destacar les que tenen relació amb els models comercials i posen en marxa una plataforma digital que permeti obrir nous mercats al comerç lleidatà amb categoritzacions específiques per als Mercats Municipals i la producció de proximitat. Crec que aquesta adaptació digital pot ajudar de manera cabdal un sector comercial tan afectat a hores d’ara i la seva implantació pot ser ràpida si hi ha el suport de l’Ajuntament. També cal un Pla de Xoc Econòmic amb ajudes directes al sector comercial de la ciutat a tres anys vista, així com posar en marxa la creació d’un fons de rescat de l’empresa familiar local que en permeti la supervivència. Finalment, totes aquestes accions cal que vagin acompanyades per una gran campanya d’imatge de la ciutat que posi en valor Lleida com a destinació turística i comercial segura (free-covid) amb prescripcions en diferents àmbits i aconseguint el posicionament que sembla que hem perdut en les darreres setmanes i mesos. En aquest seguit de mesures per impulsar la ciutat de manera immediata cal no oblidar que aquesta sortida ha de ser de totes i tots. No podem deixar ningú enrere. Cal apostar de manera decidida per les polítiques socials i situar-les com un eix prioritari garantint l’assistència digna als qui ho necessiten. És per això que proposem també un Pla de Xoc Social que comporti atendre més i millor les persones vulnerables, especialment la gent gran, els infants i les famílies sense recursos. També impulsar veritables polítiques d’habitatge en col·laboració amb la resta d’administracions, i invertir en formació i mediació per a l’ocupació potenciant programes d’inserció laboral amb la complicitat del món empresarial. De la mateixa manera que demano a les lleidatanes i lleidatans confiança en les institucions, també demanem des del PSC més implicació del Govern Municipal perquè la institució més propera a la ciutadania trobi respostes a les inquietuds ciutadanes. Que ningú pugui pensar que les mesures d’aplicació immediata no es porten a terme perquè el Govern Municipal ja ha començat les vacances.

tracking