SEGRE

COLABORACIÓN

Confiança, responsabilitat i transparència

Cap de l’oposició a la Paeria

Confiança, responsabilitat i transparència

Confiança, responsabilitat i transparènciaSEGRE

Creado:

Actualizado:

El final del mes de juliol i l’inici de l’agost han coincidit amb l’aixecament d’algunes restriccions imposades en l’últim confinament a la ciutat de Lleida i al Baix Segrià. Les limitacions en la mobilitat, que gairebé s’han allargat un mes, han suposat un fort impacte per a les nostres ciutadanes i ciutadans a nivell social i econòmic. La crisi que estem patint ha agreujat la delicada situació dels col·lectius més febles, amb moltes persones afectades pels ERTO, i ha accentuat la necessitat d’actuar davant d’aquesta emergència amb més polítiques socials.

Després de proposar-ho fins a quatre ocasions, finalment la Paeria ha acceptat la constitució d’una taula conjunta amb tots els grups municipals, sindicats, organitzacions agràries, patronals i associacions veïnals per debatre un full de ruta que ens permeti sortir de l’atzucac en què ens trobem. Aquesta visió plural ens ha d’ajudar a trobar una resposta eficaç a la crisi, que ha deixat estralls importants, i acompanyar els ciutadans i les empreses per capgirar la situació. Cal fer un diagnòstic precís i identificar les mesures més adequades per implementar-les a nivell local i demanar a la resta d’administracions concernides, si així s’escau, accions que depenguin de les seves competències.

Fins ara, considerem que les mesures implementades per la Generalitat han sigut erràtiques per a la ciutat de Lleida, i fins i tot les podríem qualificar de discriminatòries envers altres territoris. Ara, tots els actors implicats tenim l’obligació de fer aportacions, sempre amb esperit crític i des de la responsabilitat que ens pertoca segons els nostres càrrecs, per trobar les respostes necessàries i transparents, tot escoltant la ciutadania. La taula de treball ens permetrà tenir més veu i més força de cara a defensar la perspectiva que tots tenim de la ciutat de Lleida.

Caldran, per exemple, propostes fermes per a l’acompanyament i l’assessorament de moltes persones i famílies i davant del preocupant creixement del risc de pobresa. La recuperació de la confiança i de l’optimisme passa, paral·lelament, per garantir l’estabilitat del teixit econòmic, que ha patit un sotrac important, i dels llocs de treball, especialment en els sectors de l’hostaleria i del comerç. Aquests dos motors, que representen un 30% del nostre teixit productiu, han patit els efectes de les restriccions i requereixen unes institucions fortes i sòlides, que transmetin confiança per establir les bases per a la recuperació.

Les restriccions que encara es mantenen vigents, com succeeix en l’hostaleria, que només pot obrir fins a un 50% de la capacitat a les terrasses i sense l’opció de poder habilitar els espais interiors, evidencien la necessitat d’escoltar i d’implementar noves accions davant del malestar i el neguit que això provoca.

L’experiència viscuda durant el confinament també ha posat de manifest, per exemple, la necessitat de disposar d’espais verds i saludables, que tenen una importància cabdal en la salut física i emocional dels ciutadans. La nostra ciutat també té ara el repte i l’oportunitat de fer nous passos endavant per tal d’evolucionar un nou model que sempre pensa en les persones i que les té en compte per adaptar-se als canvis. Des del grup municipal del PSC proposem a la Paeria que reprengui l’estudi per al projecte de càmping i de parc verd a les Basses, que no va tirar endavant a causa de la moratòria aplicada per la Generalitat. El moment actual també ha de servir, en aquest cas, per accelerar la instauració d’un model de mobilitat sostenible, que alhora permeti disposar d’infraestructures que fomentin la productivitat.

Un altre aspecte que es tindrà en compte en aquesta taula és el de la cultura, tan important per a la nostra capacitat crítica i d’anàlisi a la ciutat, i que s’ha vist fortament colpejada per aquesta crisi. En aquest sentit, caldrà aplicar mesures per a un vector que actua com a transmissor de coneixement, de creativitat, d’innovació, de riquesa i de cohesió social. Serà necessari impulsar les eines perquè la micro i petita empresa cultural tinguin espai per recuperar-se.

Com a principal partit de l’oposició, des del grup municipal del PSC tenim la responsabilitat de formar part d’aquesta taula de diàleg per la qual tant hem insistit. Ho fem amb la finalitat d’aportar propostes i solucions des de la mà estesa i la responsabilitat. La transparència, la confiança i l’optimisme ens acompanyaran per remar plegats i revertir aquesta situació de manera conjunta.

tracking