SEGRE

COLABORACIÓN

Impostos justos

Cap de l’oposició a la Paeria

Impostos justos

Impostos justosSEGRE

Creado:

Actualizado:

Aquesta setmana hem començat a debatre les noves ordenances fiscals per al 2021, que és una de les eines bàsiques, conjuntament amb el Pla d’Actuació Municipal (PAM) i els pressupostos, per definir l’acció política per a la ciutat de Lleida. El debat, que afrontem des de la responsabilitat i la mà estesa, ve enguany condicionat pel fort impacte de la crisi pel coronavirus, un fet que ens marcarà a l’hora d’aportar propostes per estipular les taxes i impostos, que tenen un impacte directe a la ciutadania. De fet, dimecres passat vam assistir a la primera reunió de la taula per a la recuperació de la ciutat de Lleida, que vam proposar el passat mes d’abril, i per a la qual aportem més de 50 mesures, algunes en matèria de bonificacions econòmiques, que confiem que es tirin endavant per acompanyar els agents econòmics i socials a revertir la situació actual.

Per tant, d’entrada considerem que és insòlit que l’equip de govern municipal ens hagi enviat aquesta setmana el primer esbós de les ordenances fiscals, atès que no inclouen futures propostes que puguin sorgir de la taula de recuperació, un fet que ens pot conduir en una terra de ningú.

D’aquesta manera, des del grup municipal socialista ens preguntem de quina manera s’encaixaran els plantejaments fets en aquest espai de debat amb els agents polítics, econòmics i socials, un fet que temem que ens aboqui novament a la via marcada per la improvisació, com ja hem vist recentment en els àmbits de la mobilitat i de la sostenibilitat.

El debat sobre les ordenances fiscals ha començat amb mal peu, ja que inicialment vam anar coneixent les propostes a través de cadascun dels tres partits que formen el govern municipal, que sembla que per segon any consecutiu tornaran a apujar els impostos i taxes.

En els últims set anys de mandat, el Partit Socialista pot dir que va rebaixar els impostos, fet que va permetre a les famílies i els emprenedors tenir més capacitat adquisitiva i d’inversió, que, paral·lelament, beneficiava l’economia de la ciutat. Alhora, vam acabar amb un corrent d’opinió que fixava la ciutat de Lleida com una de les localitats amb les taxes més altes de l’Estat. Pel que fa a les propostes d’ordenances per a l’any que ve, per a les quals estem treballant un seguit d’aportacions que detallarem en els propers dies, el govern tripartit municipal preveu incrementar impostos i estipular-ne de nous, com ara el que s’imposarà als propietaris d’animals de companyia.

D’entrada, nosaltres som més aviat partidaris de realitzar canvis que facin referència a incidir en la responsabilitat dels propietaris en el sentit, per exemple, de fer complir la normativa a l’hora de posar el xip a les mascotes o vetllar perquè els amos recullin els excrements a la via pública.

Un dels molts debats que haurem d’afrontar també és el de les escoles bressol, que sempre ha estat una clara aposta socialista, i per a les quals la Paeria pretén incrementar les taxes, que tindran una important repercussió per a les famílies. En aquest sentit, cal recordar que els pares i mares dels infants ja han patit recentment altres increments per part de l’actual equip de govern municipal, que va establir un cost addicional al servei de guarda, a més de suprimir el servei maternoinfantil.

El grup municipal socialista hem actuat sempre des de la responsabilitat per a una fiscalitat justa per a tothom, però sembla que un cop més l’equip de govern municipal, que no ha convocat cap ple per al mes de setembre, actua des de l’aparador i sense llegir les necessitats que té actualment la ciutadania.

Nosaltres posarem tots els mitjans que tenim per seguir treballant per a unes ordenances fiscals justes, adaptades a la situació actual, i que vagin encaminades a fer de Lleida una ciutat més sostenible i igualitària, i a fomentar l’emprenedoria. Ho farem de la mateixa manera amb què hem encarat la taula de recuperació de la ciutat, per a la qual ja tenim preparades més de 50 propostes que van encarades pal·liar els efectes de la crisi per a les persones i les famílies. Saber estipular proporcionalment els impostos és una base per garantir la justícia social.

tracking