SEGRE
On són els projectes de ciutat?

On són els projectes de ciutat?SEGRE

Creado:

Actualizado:

Mentre comencem a veure un bri d’esperança amb la injecció de les vacunes a la societat i l’alleujament –si bé moderat– de les restriccions, seguim sense veure quins projectes té l’ajuntament de Lleida per a la recuperació econòmica i social de la ciutat. Aquesta setmana hem assistit a un senyal preocupant de la falta de propostes i d’iniciatives per revertir la situació.

Ens hem quedat sorpresos pel fet que el Consell Rector de Turisme tanqués el 2020 amb un romanent de tresoreria de 174.000 euros mentre el sector pateix pèrdues molt importants a causa dels tancaments, però encara ens ha deixat més bocabadats la falta de plantejaments de l’equip de govern municipal per accedir als fons europeus, coneguts com a Next Generation, per pal·liar els efectes de la Covid-19, a poc més d’un mes perquè s’exhaureixi el límit per a la manifestació d’interessos per optar-hi.. Fa uns mesos que alertem de la deixadesa i de la falta d’un pla econòmic per a la ciutat de Lleida. El tripartit d’ERC, Junts i el Comú ja ha perdut més d’un tren per a la recuperació de la ciutat.

A començaments d’any ja vam haver de demanar explicacions pels 1,2 milions d’euros que van sobrar en la convocatòria d’ajuts per a les empreses de la ciutat i que no es van executar, a causa dels restrictius criteris per optar-hi. Els diners hi són per invertir-los quan toca i no perquè es quedin al calaix de l’ajuntament.

La ciutat de Lleida no pot tornar a deixar escapar l’oportunitat per aprofitar els fons d’altres institucions, en aquest cas els de la Unió Europea, com sí que va passar anteriorment amb els recursos del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC), atorgats per la Generalitat, perquè no es van presentar a la convocatòria.. En un moment en què la Paeria hauria de ser poderosa i demostrar que és al costat de la ciutadania, és quan la veiem més desconnectada. No s’obren processos participatius perquè la ciutadania plantegi iniciatives i doni la seva opinió sobre les grans propostes de ciutat i les promeses al voltant de la transparència han evolucionat cap a l’equip de govern municipal més opac i rígid, que no està a l’altura del que reclama la ciutadania.

La situació, tal com van les coses, encara empitjora més l’estat d’ànim de la ciutat. En els pressupostos d’enguany, el PSC va pactar propostes per a la dinamització i promoció econòmica de la ciutat, a través d’un fons per a l’hostaleria, el comerç, la cultura i l’emprenedoria, però l’equip de govern municipal no avança.

No ho fa des del gener del 2020, que és quan va presentar la seva última iniciativa, i a partir d’aquí només hem assistit a anuncis sense substància com ara l’obertura de l’oficina de recuperació, de la qual no sabem en quins projectes treballa.. La ciutat de Lleida no pot perdre oportunitats d’inversió i no es pot quedar enrere en la recuperació per una falta d’ambició i de projectes. L’equip de govern municipal va nomenar el coordinador local de JxCat de Lleida com a coordinador per a la promoció econòmica, empresarial i industrial, que no ha presentat cap projecte. A què espera? Lleida ha de ser protagonista per les seves propostes a l’hora de revertir aquesta situació i transmetre un missatge d’esperança i d’optimisme. Estan marxant empreses i s’estan tancant negocis, però no hi ha polítiques per impulsar el sector productiu.

tracking