SEGRE

COLABORACIÓN

111 anys de presó per demanar la rebaixa de taxes a la universitat pública

111 anys de presó per demanar la rebaixa de taxes a la universitat pública

111 anys de presó per demanar la rebaixa de taxes a la universitat públicaSEGRE

Creado:

Actualizado:

El proper 3 i 4 de juny una militant del SEPC UdL haurà d’anar a l’Audiència Provincial de Barcelona sota l’amenaça de 8 anys i mig de presó per participar en una manifestació on es reclamava la reducció d’un 30% de les taxes universitàries i l’equiparació del preu dels graus i els màsters sota el lema “Prou taxes abusives. Passem a l’ofensiva”.

I cal explicar-ho tot, d’on ve i el perquè. Tot comença ja fa 5 anys, el 2016, quan gràcies a la pressió del moviment estudiantil el Parlament de Catalunya aprovava una moció en què es preveia la rebaixa del 30% de les taxes universitàries, un acord que el govern de la Generalitat va obviar el curs 2016/17.

I els i les estudiants no es van quedar de braços plegats, van tornar a sortir al carrer en defensa d’allò que és just: una universitat pública, accessible per tothom, i el 2 de març del 2017, milers d’estudiants van buidar les aules i van ocupar els carrers, en la primera vaga després de l’aprovació de la rebaixa dels preus universitaris al Parlament de Catalunya.

I n’hi havia prevista una altra, l’11 de maig. Tres dies abans, però, el 8 de maig, els Mossos d’Esquadra detenen 3 estudiants i en citaven 10 a declarar a les comissaries per desordres públics i danys. Uns atestats que Alerta Solidària i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans van denunciar que es duien a terme en un context de “persecució política i ideològica” pel fet de militar en el sindicat, i que l’atestat policial dels Mossos en què es basa la Fiscalia “evidenciava seguiments previs”, cosa que feia palesa “la clara voluntat de rastrejar l’activitat militant dels acusats”.

Malgrat tot, el Govern no va poder aturar les mobilitzacions i el dijous 11 de maig les estudiants van tornar a sortir als carrers demanant l’efectiva rebaixa del 30% dels preus universitaris. Sota el lema “Abaixem les taxes”, la manifestació va acabar amb una asseguda davant de la Secretaria d’Universitat i Recerca (SUR), màxima responsable de l’aplicació de la rebaixa dels preus universitaris.

Finalment, el juny del 2020 s’aprovava la rebaixa de les taxes i, sorpresa, després de quasi quatre anys sense notícies del cas, arribava l’escrit de la Fiscalia en el qual se sol·licitava per a les 13 encausades, entre les quals la lleidatana, 111 anys de presó i 140.653,58 euros de multa i indemnització.

Així doncs, aquests 3 i 4 de juny a les 10 hores, a l’Audiència Provincial de Barcelona una lleidatana i 12 companys/es més es jugaran un total de 111 anys de presó i 130.000 euros de multa per defensar la universitat pública, una petició de pena absolutament desproporcionada, un fet prou greu perquè la Universitat de Lleida no resti impassible i un motiu pel qual totes i tots ens posem al seu costat

.

tracking