SEGRE
L’habitatge a la Mariola

L’habitatge a la MariolaSEGRE

Creado:

Actualizado:

La Mariola és un dels puntals de la nostra ciutat. Els barris ens aporten i ens han transmès tota mena de singularitats que perduren amb el temps i que han contribuït a la creació del relat de la història de Lleida. La Mariola va ser un dels indrets que va experimentar de primera mà les onades de creixement social i econòmic que va viure la ciutat a les dècades dels 50 i dels 60 del segle passat, amb treballadors arribats de diferents indrets de l’Estat a la recerca de noves oportunitats.

No eren temps fàcils i, tot i això, van tirar endavant. Malgrat les importants complexitats de l’època, nombroses són les publicacions que recullen els sentiments i les emocions que es van anar teixint i que encara es desperten en aquest barri.. La Mariola va ser la seu dels primers passos per a l’organització dels moviments veïnals. D’aquí en van sortir les primeres activitats socials i culturals en benefici de la ciutadania, com ara la celebració de partits de futbol entre veïns i les festes del barri. Tot, amb l’objectiu de formar una cohesió que ha creat uns forts lligams al barri gràcies a l’empenta de les veïnes i veïns, que han treballat recíprocament per a la Mariola i per la ciutat de Lleida.

La Mariola, un barri amb nom de dona i que ha format part de la lluita pel seu apoderament, també ha sigut un dels barris exponents del Garrotín. L’associació de veïns, l’Institut Castell dels Templers, la Fundació Champagnat, la parròquia de Sant Pau, la Ludoteca, l’Escola d’Adults i el Casal Cívic, entre molts altres, han contribuït a afavorir totes les activitats socials i culturals del barri.. Perquè la Mariola no perdi l’embranzida que ha vingut tenint fins ara, és clau avançar en polítiques de regeneració urbana, de transició energètica i de reforma de l’habitatge. En el passat mandat vam avançar en el pla Mariola 20.000, mitjançant el qual vam arribar a un acord amb el govern de l’Estat i la Generalitat per garantir el dret a l’habitatge digne, impulsant i oferint el barri amb noves oportunitats econòmiques i amb nous equipaments que creïn més sinergies. El projecte, que abasteix 20.000 metres quadrats del centre del barri i més de 500 habitatges, ha de suposar una intervenció integral que no té cap altre objectiu que la millora del benestar de la ciutadania.

Cal avançar en l’accessibilitat i la sostenibilitat als habitatges; en la millora de l’enllumenat per facilitar els desplaçaments i atreure activitats que permetin fer una vida plena al barri i evitar, per exemple, haver de moure’s per satisfer les necessitats quotidianes.. Per incrementar l’activitat del barri cal incentivar activitats que actuïn com a motor o estímuls. Tanmateix, l’actual equip de govern municipal sembla que s’ha desentès d’una proposta que comptava amb un aval transversal de la resta d’administracions i del qual no en tenim notícies. No entenem per quin motiu el govern municipal d’ERC i Junts, fins fa poc de la mà del Comú, ha donat l’esquena a un projecte que es va bastir amb la participació de les veïnes i els veïns i d’experts en matèria d’urbanisme.

De fet, un 80% dels enquestats mostrava la seva predisposició a quedar-se a viure a la Mariola amb l’impuls de la reforma que es pretenia tirar endavant. El projecte Mariola 20.000 és un pas de gegant per assegurar el dret a l’habitatge digne i el desenvolupament del barri, que en els últims mesos ha patit nombroses desatencions per part del govern municipal, com ja hem vist amb el tancament per segon estiu consecutiu de les piscines de Gardeny o el trasllat del Centre de Formació per Adults.. La Mariola reclama projectes i propostes que sumin i no passos que els facin anar cap enrere. Demanem al govern municipal que s’hi posi de mans i mànigues i que estigui al costat de les veïnes i veïns del barri.

tracking