SEGRE

COLABORACIÓN

Dia del Turisme per a un creixement inclusiu

Dia del Turisme per a un creixement inclusiu

Dia del Turisme per a un creixement inclusiuSEGRE

Creado:

Actualizado:

Com cada any, el 27 de setembre és el dia en què podem celebrar el Dia Mundial del Turisme, una oportunitat que afortunadament podem lligar amb la molt recent presentació pública del nou Camí del Riu de la Mitjana cap amunt, per connectar els Aiguamolls de Rufea amb l’Escoles Alba i, per tant, un nou element de promoció turística per a la ciutat de Lleida.

Aquest any, el dia Mundial del Turisme cobra especial importància perquè esdevé el punt de reactivació d’un sector que amb la pandèmia per Covid-19 ha suportat un retrocés colossal, però també perquè en aquest esperit de ressorgiment ens interpel·la a l’entorn d’un lema atractiu i valent que planteja un repte apassionant: turisme per a un creixement inclusiu.

En el rerefons dels conceptes que posen en relació el turisme, el creixement i la inclusió hi ha un missatge que situa la promoció turística en el nivell de la promoció del respecte mentre es generen oportunitats per a milions de persones arreu del món, no només els 83 milions de turistes potencials amb diversitat funcional que hi ha a Europa i que viatgen o viatjarien acompanyats.

De què parlem quan ens referim a turisme inclusiu? De fet, seguim el rastre d’un concepte referenciat l’any 2018 per Regina Scheyvens i Robin Biddulph a la revista acadèmica Tourism Geographies que obre debat sobre les potencialitats, límits i obstacles que enfronta aquesta visió en la transformació del turisme i que es concreta en 7 variables.

Primera, potenciar l’accés de persones marginades com a productores de turisme; això és reconèixer la iniciativa turística que sorgeix tant de la tradició com dels sectors populars. Segon, garantir l’accés al consum turístic de col·lectius marginats.

Diguem-ne turisme social o accessible que multiplica les oportunitats de manera global.

Tercer, ampliar el turisme a llocs com poden ser els barris o les anomenades “noves realitats”. Quart, ampliar els punt de vista en la presa de decisions de caràcter turístic en base amb l’ètica i la responsabilitat social.

Cinquè, promoure un element que no és poca cosa, la comprensió i el respecte entre la població amfitriona i les visites turístiques.

Sisè, el retorn a l’autenticitat en detriment de la cerca contínua d’un exotisme, sovint, sobrevalorat. I setè, consolidar el turisme com a eix fonamental per a la transformació de la vida social i econòmica dels màxims entorns possibles.

.

En definitiva, parlar de turisme per a un creixement inclusiu és situar el sector a la graella de sortida que impulsa el creixement i la recuperació social, sense deixar de banda els canvis en el model, el replantejament de recursos i un repartiment de beneficis que es distribueixin de manera equitativa, àmplia i justa perquè es pugui arribar als sectors més desafavorits de la societat.

Lleida sempre ha abanderat aquesta visió de la promoció turística inclusiva en totes les seves variables. Sense fissures hem apostat per la promoció polièdrica que abraci totes les oportunitats possibles i tots els col·lectius. Lleida, ciutat amb vocació d’acollida i de cohesió, presenta una mirada àmplia de la promoció turística amb equipaments i infraestructures que millorin l’accessibilitat per a totes les persones, perquè tots i totes en algun moment de la via podrem necessitar accessos, eines, recursos, però sobretot una “nova sensibilitat” que ens permeti gaudir del turisme.

Us convido a participar en la redefinició de la promoció turística de la ciutat de Lleida, perquè tant a nivell particular com col·lectiu fem un exercici de compromís i implicació per consolidar la variable “inclusió” en el camp semàntic de turisme. I perquè cal preservar i garantir allò que descriu l’article setè del Codi Ètic Mundial pel Turisme de l’Organització Mundial del Turisme en el sentit de posar en valor “el dret obert per igual a tots els habitants del nostre planeta de gaudir del turisme [...] sense oposar-hi cap mena d’obstacle”.

tracking