SEGRE

OBITUARIO

En la mort de Santiago Bernaus, un dels pioners del món agroalimentari i ramader a Lleida

Creado:

Actualizado:

Quan hom escriu la necrològica d’una persona en raó a l’aportació a la societat d’aquesta i, a més, és de la família del qui escriu, el seu sogre en aquest cas, hi ha el risc que el sentiment familiar eclipsi el missatge social a trametre. Intentaré que no sigui així.

Santiago Bernaus mor als 95 anys, un mes abans de celebrar el 50è aniversari de Mercolleida, un dels puntals de la seva vida professional.

Ell fou un dels ramaders que, provenint ja d’anteriors generacions, van abordar aquest sector transformant-lo d’un sector basat en les transaccions, tractants es feien dir ells mateixos, per evolucionar cap a un sector industrial que és una de les bases del que avui coneixem com a indústria agroalimentària. El sector del porc és a Lleida el primer contribuent a l’economia i a l’exportació de les nostres terres.

Un sector avui intens en tecnologia, coneixement i internacionalització, les bases de l’empresa moderna.Santiago Bernaus va viure aquesta transformació partint de moments molt difícils, acabada la guerra va marxar amb el seu pare i el seu germà i soci, Ramón, cap a l’exili a França, provinents del seu Ponts natal.

A la tornada van refer l’empresa, i varen endegar la transformació fins a fer el cicle complet del que abans era només engreix de porcs. La genètica, la cria de tot el cicle, la fàbrica de pinsos, la sanitat ben cuidada i l’obertura de mercats cap a l’exportació.En paral·lel, mentre ajudava al procés del sector, el 1971 es crea Mercolleida des de l’empresa pública Mercosa.

L’any 1992 l’alcalde Siurana pren una decisió estratègica pel sector i l’ajuntament de Lleida es fa càrrec de Mercolleida com a accionista majoritari, entrant més endavant, el 2002, la Generalitat també a l’accionariat.Mercolleida en els seus 50 anys ha ajudat a la formació dels preus a escala nacional i també internacional del sector porcí, del boví, de cereals, farratges i fruita, i homes com en Santiago Bernaus han estat allí cada setmana, en sessions de vegades dures i inacabables formant els preus que regirien les transaccions dels principals productes agrícoles i ramaders.

Santiago Bernaus, com altres, va formar part durant 27 anys de la Junta de Preus del Porcí, ajudant a la transformació d’un sector que avui és capdavanter al sector agrícola i ramader de Lleida, Catalunya i Espanya.Lleida, amb Mercolleida i amb les institucions de recerca i tecnologia que l’han seguit, el Parc Científic, el GSP, Grup de Sanejament Porcí o el Centre de Recerca de Torrelameu, han sabut liderar un sector clau a l’economia i l’alimentació. Però ha estat sobretot gràcies als empresaris: integradors i cooperatives que des de zero van saber crear empresa i futur.El president de la Generalitat l’any 1992 va concedir a Santiago Bernaus Español la Medalla Francesc Macià per la seva contribució a l’empresa i al treball a Catalunya.Ha mort un gran empresari, però sobretot un home bo i familiar.

En pau descansi..

tracking