SEGRE

COLABORACIÓN

Cap a un ecosistema agroalimentari disruptor

Cap a un ecosistema agroalimentari disruptor

Cap a un ecosistema agroalimentari disruptorSEGRE

Creado:

Actualizado:

Array La crisi sanitària generada per la pandèmia no ha fet més que ratificar que els futurs desafiaments només podran ser afrontats mitjançant la cogeneració de valor conjunt com a únic camí per destacar en una nova forma de competència mundial. Aquest escenari estarà marcat pel coneixement diferencial i la capacitat de generació de solucions innovadores basades en tecnologies disruptives, una nova forma de competència en la qual els ecosistemes es fan imprescindibles. Lleida i el sector agroalimentari a Catalunya han assumit aquest nou paradigma i busquen reforçar la seva posició com a pol de referència en bioeconomia circular, digitalització i altres tecnologies que convergeixen en el sector.L’estratègia de bioeconomia circular de Catalunya, EBC2030; Lleida 2030 capital AgroBioTech del Sud d’Europa; el projecte per a la transformació econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, l’àrea 5G Ponent i moltes altres iniciatives, no fan més que confirmar una evidència, hem de refermar-nos com a ecosistema innovador i disruptor.Només com a ecosistema podrem abordar els grans desafiaments de l’alimentació, com l’accés extens a la tecnologia, la igualtat d’oportunitats, la cohesió territorial, la limitació dels recursos naturals, l’emergència climàtica i la cada vegada més exigent demanda social respecte a l’alimentació, la salut i el medi ambient.Inevitablement, la convergència de tecnologies facilitadores com la intel·ligència artificial, l’agricultura i la ramaderia de precisió, els nous materials, la biotecnologia, el 5G, la robòtica agrària i moltes altres, es fa imprescindible per afrontar els reptes complexos als quals ens estem enfrontant.

Les regions que no es posicionin de forma diferencial davant d’aquesta convergència, en què conflueixen, a més de tecnologia, components socials, ambientals i reguladors, se sumiran en una dependència tecnològica.Per desenvolupar un ecosistema agroalimentari diferencial d’alta intensitat innovadora, la capacitat de cogeneració és vital. Iniciatives com les citades anteriorment, en què tots els agents del sector convergeixen en objectius comuns, es presenten com a eines essencials per canalitzar inversions que contribueixin a l’escalabilitat i industrialització de solucions singulars, la generació de nous models de negoci, el desenvolupament d’un nou teixit industrial i la formació d’una força de treball qualificada.Els ecosistemes de cogeneració eficaços són claus per impulsar la innovació i l’èxit socioeconòmic de la regió i del país. Un ecosistema saludable ha d’evitar les sitges.

El camí per tenir èxit en el món de les tecnologies facilitadores i els models de negoci en ràpida evolució requereix intangibles que contribueixin a potenciar una col·laboració oberta, valors i visió compartits, confluència de resultats i comprensió del necessari èxit de cada organització i de l’ecosistema en el seu conjunt.A la competència mundial entre pols innovadors, Lleida i Catalunya compten amb grans actius per impulsar el seu lideratge en bioeconomia circular, l’economia de la dada agroalimentària i la sostenibilitat. Dia rere dia, sorgeixen iniciatives transversals orientades al creixement ecosistèmic. A més, comptem amb equips de treball cogenerant enfocaments més flexibles que permetin abordar la innovació de forma sistèmica, com una part important dels processos operatius del sector.Aquesta posició ha de ser potenciada amb recursos orientats a aconseguir l’aplicació pràctica del coneixement i passar dels projectes pilot a l’escala industrial.

Això obliga a garantir el flux permanent entre la innovació i el procés productiu per generar valor tangible a curt, mitjà i llarg termini. És fonamental que aquest ecosistema agroalimentari sigui capaç d’aplicar el coneixement i transferir-lo amb rapidesa a les cadenes de producció, fer-ho sota la visió d’accés obert als avenços tecnològics i abastant tot el teixit socioeconòmic.Cogenerar, aplicar els resultats de la investigació i passar del pilot a l’escala preindustrial són aspectes transcendents per a l’èxit del procés de diferenciació tecnològica agroalimentària del nostre país.Si som capaços de generar un ecosistema àgil, competitiu en coneixement aplicat i a l’avantguarda de l’aplicació tecnològica, contribuirem al progrés socioeconòmic i, per tant, al benestar social. Estem en el camí.

tracking