SEGRE
Una presa de pèl

Una presa de pèlSEGRE

Creado:

Actualizado:

Recentment hem vist amb sorpresa la proposta que fa el Govern de la Generalitat a la línia de tren de Lleida a Manresa, que no s’aplicarà fins al 2024. Encara haurem de caminar entre dos i tres anys més per materialitzar un increment de les freqüències que ja es podrien aplicar de manera immediata perquè l’operador Renfe disposa dels recursos tècnics i personals suficients. El territori diu prou perquè ens mereixem un Pla de Rodalies de Lleida que per cert, és l’única capital catalana que no en té, i per això no podem admetre aquest desgavell i que s’ignorin les reivindicacions de la societat civil.

Fa més d’un any que esperem una proposta en ferm per plasmar les exigències del territori i el més calent és a l’aigüera. L’anunci fet recentment pel Conseller de Polítiques Digitals i Territori, que no preveu cap millora a les línies de les Borges, de Balaguer i de Montsó, tampoc és cap notícia perquè ja el va fer el seu predecessor en el càrrec, el senyor Damià Calvet el 2020. El Govern de la Generalitat està intentant vendre ara una cortina de fum per una qüestió de supèrbia política i perquè simplement no vol que un operador com Renfe gestioni les Rodalies de Lleida, que actualment i a la pràctica no ho són.

La proposta del Govern de la Generalitat és una presa de pèl perquè va en contra dels interessos de les treballadores i els treballadors, dels estudiants i de les famílies que necessiten un mitjà de transport sostenible pensat per al seu dia a dia.Però el que encara és més sorprenent és que l’equip de govern municipal de la Paeria, a qui reclamem que compleixi els acords adoptats en el ple a través de les mocions presentades pels grups polítics i la societat civil, no planti cara davant de la Generalitat per impulsar un veritable Pla de Rodalies. Ens preguntem per quin motiu el govern municipal d’ERC i Junts ha abaixat el cap i no exigeixi la implementació d’un nou model de transport públic sostenible. Recordo que això ha sigut un reclam plasmat a través d’una declaració institucional, aprovada al ple de l’Ajuntament de Lleida el 30 d’octubre del 2020, i d’una moció aprovada fa un mes que preveu crear una taula de seguiment per vetllar pel compliment de la creació del Pla de Rodalies.

Ara ja no ens serveix l’argument de les competències, que estan transferides a la Generalitat des de l’any 2010.Lleida, que té una gran àrea d’influència de 450.000 habitants, reclama un Pla de Rodalies que tingui en compte les millores plantejades per la societat civil i que inclogui millores a les línies de tren, les quals cal adaptar a les freqüències dels serveis d’alta velocitat per tal de fer de l’Estació de Lleida una plataforma intermodal gràcies a la convergència amb el servei d’autobusos. Ni la Paeria ni la Diputació, on el president Talarn mira cap a un altre costat, poden malbaratar la feina feta per la societat civil, des de Comissions Obreres fins a la Federació d’Associacions de Veïns de Lleida i el capital polític gestat per unanimitat de tots els grups polítics del consistori, per no atrevir-se a contradir el Govern de la Generalitat. Seguim esperant, també, per quan es preveu impulsar una reunió amb les institucions aragoneses per sumar esforços de cara a impulsar les connexions mitjançant el transport públic amb les nostres veïnes i veïns.

Lleida, com a segona capital de Catalunya, requereix un Pla de Rodalies competitiu i digne que contribueixi al creixement de la ciutat i del territori i a la sostenibilitat. No deixem escapar cap tren.

tracking