SEGRE
Sobre el decret ‘Iceta’

Sobre el decret ‘Iceta’SEGRE

Creado:

Actualizado:

Molt s’ha parlat i escrit sobre aquest tema en els darrers mesos, i sembla que els sindicats que vam ajudar a fer-ho possible siguem ara els culpables d’uns fets que només volen el millor per a la classe treballadora; en aquest cas per als interins i interines que es troben treballant per a l’administració. Últimament, s’està creant molt enrenou (o com està ara de moda dir: s’estan dient moltes fake news) al voltant de la UGT i al fet que hagi signat un bon acord, igual que el que vam signar ara fa tres anys amb la recuperació de les pagues extres del 2013 i 2014. I és que els sindicats de classe estan per a això; per negociar i signar acords que afavoreixin el conjunt dels treballadors i treballadores.Al Real Decreto-ley 14/2021, de 6 de julio, de medidas urgentes para la reducción de la temporalidad en el empleo público, si us el llegiu, veureu que el més important és que en tres anys han de sortir totes les places ocupades per interins a oposició; un fet que no s’havia donat mai, ja que hi havia moltes places que no sortien ni a oposició ni a concurs.

En aquest cas, totes les places, siguin quines siguin, estiguin ocupades per docents amb perfil o per difícil cobertura, hauran de sortir a concurs oposició donant l’oportunitat a ocupar-la com a funcionari o funcionària a tot aquell o aquella que es presenti. S’ha acabat allò de decidir quines places sortien i quines no, i això, penso que és molt positiu.Evidentment, qualsevol interí i interina s’ha guanyat amb escreix ocupar la seva plaça definitivament com a funcionari o funcionària, però això no pot passar de la nit al dia, s’ha de fer respectant la llei que parteix de la Constitució, passant per l’EBEP, quan parla de “garantir el dret de tots els ciutadans a accedir en condicions d’igualtat a les funcions i càrrecs públics” o quan parla dels “principis de mèrit i capacitat” per accedir a la funció pública. Mèrits imprescindibles per donar valor real i efectiu al traspàs d’interí a funcionari.

En aquest traspàs resulta imprescindible un concepte jurídic importantíssim que és el de seguretat jurídica, és a dir, a aquest procés de funcionarització li has de donar una seguretat jurídica que eviti possibles impugnacions en el futur, que eviti que una vegada ja et vegis com a funcionària et treguin aquesta condició perquè un tribunal ho ha invalidat. Perquè això és el que passa quan es fan les coses sense conèixer la llei i és el que no volem que passi des del sindicat UGT-SP Educació. Volem que tot interí i interina pugui ocupar la seva plaça, però amb totes les garanties jurídiques.

De fet, encara s’estan fent esmenes a aquest decret, esmenes tan interessants com per exemple, que les proves no siguin eliminatòries, que els mèrits tinguin la màxima puntuació o que els interins amb una sèrie d’anys d’interinatge es puguin presentar a un concurs de mèrits. Per tant, encara queda recorregut per treballar, decidir i adaptar, donant-li la major seguretat jurídica.Des de la UGT-SP Educació de les Terres de Lleida ens reafirmem en el que vam signar en el seu dia, ja que creiem que és un bon acord que donarà peu a l’allau més important d’oferta pública de la història, per tant, estigueu atents i atentes!

tracking