SEGRE
Tornem a celebrar la Festa Major

Tornem a celebrar la Festa MajorSEGRE

Creado:

Actualizado:

Són dies de Festa Major. La Festa Major de maig. La primera en normalitat després de la pandèmia.

Aquesta Festa Major ens permet tornar a gaudir, sortir al carrer i celebrar amb els amics i familiars totes les activitats que s’organitzen des de l’ajuntament i des de les diferents entitats de la ciutat. La festivitat de Sant Anastasi ens arriba en un molt bon moment, ja que la Festa Major ens permetrà començar a posar remei a la fatiga psicològica que ens ha provocat la pandèmia. La Festa Major de Lleida nasqué l’any 1627 en honor al patró de la ciutat, Sant Anastasi.

Anastasi fou un centurió romà nascut a Ilerda al segle III. En conèixer la incipient fe cristiana a l’imperi de Dioclecià, s’hi convertí i en fou defensor. Els seus soldats legionaris també abraçaren aquella nova fe seguint el seu mestratge.

Ha arribat als nostres dies que era un home conegut per les seves grans virtuts. Virtuts com l’honestedat, l’honradesa i la bonhomia que el van convertir en referent dels seus companys i subordinats. Fou perseguit, ell i els seus soldats, pel governador de la província Tarraconensis.

Va ser capturat i dut de Lleida a Tarragona, després a Saragossa i finalment a Barcelona, sent traslladat a Baetulo, l’actual Badalona, on morí màrtir juntament amb una seixantena més de creients.És, doncs, la nostra, una Festa Major d’arrels eminentment cristianes. És un fet evident i no l’hem d’oblidar ni tampoc renunciar-hi. El que sí que és cert és que com totes les arrels que sustenten un arbre gran i robust, esculpit per les centúries, l’arbre de la nostra societat ha esdevingut no solament frondós sinó també variat i molt ramificat.

La Festa Major ha mantingut actes religiosos, però, cada cop més, és una celebració cívica oberta als milers de persones de diverses procedències, tradicions i creences que actualment viuen a la nostra ciutat. La tolerància, la comprensió a la diferència i el respecte a la diversitat ens han caracteritzat durant tota la nostra història i són un actiu de la nostra ciutat que no solament no hem de perdre sinó que hem de reforçar dia a dia.La d’aquest any és la Festa Major del retorn a la normalitat. Una Festa Major per reflexionar en quina societat vivíem fins ara i en quina societat volem viure en un futur, i també per valorar la vida sense pandèmia i no deixar de donar importància a aquelles petites coses que hem redescobert durant aquests dos durs anys.I sobretot ha de ser una Festa Major per gaudir-la.

Des de la Paeria s’han organitzat multitud d’actes, amb la cultura popular com a eix, per recuperar i demostrar la il·lusió que tenim totes i tots per retrobar-nos als carrers, als concerts, a les trobades de gegants i castellers, i veure la ciutat engalanada per commemorar el nostre patró, amb l’ofrena floral, el seguici, la missa i els balls. Tenim per endavant sis dies, des del pregó d’ahir a la plaça Sant Joan fins a la culminació del dia 11, festivitat de Sant Anastasi, amb la batalla de les flors a la tarda i el tradicional castell de focs a la nit. Ens mereixem tornar a gaudir de Lleida i n’estic segur que aprofitarem l’oportunitat.Us desitjo una molt bona Festa Major.

tracking