SEGRE
Pactes de ‘tardeo’ a la Paeria

Pactes de ‘tardeo’ a la PaeriaSEGRE

Creado:

Actualizado:

L’estranya relació que mantenen ERC, Junts i el Comú gira ara al voltant de les negociacions i els acords de tardeo que no s’expliquen a la ciutadania. Fa gairebé un any que l’alcalde de Lleida va expulsar, teòricament, els seus socis de govern i malgrat que semblava que els serials havien arribat a la seva fi, amb el pas dels mesos hem assistit a noves posades d’escena esperpèntiques que no ens aclareixen gaire què volen uns i altres per a la ciutat de Lleida. Divendres passat, a mesura que anava avançant el dia i el ple municipal, anàvem coneixent que el Comú i el bipartit d’ERC i Junts van passar una llarga tarda que els va portar a arribar a un acord per vianalitzar el carrer Pi i Maragall, sense haver-ho parlat prèviament amb els veïns i comerciants.

No qüestiono que els altres partits puguin arribar a acords, en aquest cas sobre la mobilitat sostenible, però aquesta manera d’actuar no ajuda gens per arribar a un consens, ja que tampoc s’han considerat les propostes treballades per altres grups, com és el cas del PSC. És gaire transparent que els veïns i les veïnes del carrer Pi i Maragall i els partits ens assabentem a mitges d’acords que ens afecten a totes i a tots, a última hora, enmig del ple, i de manera difusa? Quina valoració en fa la Comissió Especial d’Ètica i de Bon Govern d’aquesta manera de fer d’esquena a la ciutadania, per part de càrrecs públics? Quedaran en paper mullat els acords si els veïns rebutgen aquestes mesures? El Comú ja té en compte que el senyor Pueyo i el senyor Postius ens tenen acostumats a no complir els pactes? D’altra banda, també convé recordar que el que han pactat els tres partits sobre el nou projecte a l’estació de ferrocarril no compta amb les garanties de patrimoni ni tampoc amb els informes escaients de mobilitat. I què diuen els electors del Comú sobre aquesta operació de qualificació urbanística, en què terrenys destinats a equipaments públics ara passaran a mans de privats per fer pisos? Del que se’n derivi, n’hauran de donar les explicacions oportunes a la ciutadania.

Nosaltres encara estem a l’espera que el Comú vulgui parlar sobre mobilitat sostenible perquè aprofitarem per recordar-los que va ser el PSC qui va implantar els primers autobusos híbrids a la ciutat de Lleida, els primers carrils bici, les zones 20/30, els camins segurs a les escoles, la vianalització del barri del Noguerola o els boscos urbans. El més sorprenent de tot és que a principis d’aquesta setmana, mentre encara valoràvem l’opacitat dels acords, els Comuns s’han posat en contacte amb el PSC per parlar d’altres qüestions com les polítiques d’inclusió. No sabem gaire què volen i quines intencions tenen.Aquesta manera de fer política em condueix a interpretar que tot plegat podria tractar-se de la tàctica adoptada pel Comú per tal que no se li vegi gaire el llautó i perquè potser volen evitar que se’ls vegi parlar gaire amb ERC i Junts, no fos cas que ens pensem que tornen a formar del tripartit municipal.

Perquè ja hem vist que tenen una important capacitat per fer virar la política de l’alcalde Pueyo i del regidor d’Urbanisme, que van haver de cessar un funcionari amb responsabilitats a l’àrea de participació, que precisament era una exigència del Comú. Aquesta espiral de decisions i de negociacions està encaminada a fer de Lleida una ciutat amb un major benestar per a les veïnes i els veïns o es tracta de mantenir els equilibris interns de cadascú a un any vista i segons marca el calendari?

tracking