SEGRE

Creado:

Actualizado:

Amb una formació multidisciplinari Antoni Gelonch Viladegut va llicenciar-se en Farmàcia i Dret, i va graduar-se després en Alta Direcció d’ Empreses i en Estudis Europeus, i va fer un MBA en Alta Direcció. Va ocupar responsabilitats en el camps de la gestió institucional i privada i quan estava a París va desenvolupar la seva passió pel col·leccionisme, on es va centrar en el gravat en totes les seves tècniques. La primera exposició de la seva col·lecció va tenir lloc l’any 2010 al Museu Morera, i ja se’l presentava com un lleidatà col·leccionista a París.

El gravat és el centre de la seva recerca, en un ventall cronològic que abasta totes les èpoques i proveeix la seva col·lecció dels grans autors i les obres més significatives. Com és lògic, els fulls estampats han derivat també vers la bibliofília, ja que moltes de les obres formaven part d’il·lustracions de llibres.

La col·lecció Gelonch Viladegut té una gran vocació pública i està molt ben il·lustrada i detallada a la seva web. A més, nodreix moltes exposicions, que s’han anat esdevenint d’ençà d’aquella primerenca al Museu Morera, amb mostres a Montolieu, que es una vila dedicada al llibre; al Museu Marès, on va exposar el 2014 gravats vinculats amb el 1714; les dues exposicions que ha fet a la Galerie des Hospices de Canet de Rosselló, prop de Perpinyà, i les dues darreres exposicions, la de les Imatges per creure al Museu de Lleida, on centrava l’atenció sobre el tema de Luter i la seva època –que coneix bé per la redacció del seu llibre sobre el tema–, i la De París a Nova York, al Museu d’Art de Cerdanyola, que viatja itinerant. Tenim, doncs, un col·leccionista que mou les seves obres a través d’exposicions temporals, i té una web actualitzada en permanència.

El gravat és una tema que els museus col·leccionen en els gabinets de dibuixos i obra gràfica, i no tots els col·leccionistes privats s’hi aficionen, ja que ho consideren un complement. Això no passa en els col·leccionistes de bibliofília i en els apassionats del gravats, que coneixen a la perfecció les tècniques i qui varen ser els seus mestres i bons estampadors, molt apreuats pels especialistes. Amb aquesta idea la col·lecció Gelonch Viladegut ha anat creixent, no només amb obres dels grans mestres, com Piranesi, Rembrandt, Durer, Goya o Picasso, sinó que cerca les obres i els autors singulars, com Marià Fortuny o Joan Miró, present amb el famós pochoir del D’ací d’allà, o Les essències de la Terra amb textos de Joan Perucho, o les magnífiques xilografies d’Aristides Maillol, sinó que s’interessa per veritables joies específiques, com és el cas dels linòleums de la Tonada de la vista, de la dita, de la busca i de la troba de Lluís Trepat i Guillem Viladot, o el Volem l’Estatut d’Antoni Clavé, o una obra magnífica com les Imatges d’Alguer d’Alfred Figueres. La col·lecció Gelonch Viladegut compta amb un equip d’assessors, entre els quals figuren Francesc Mestre i Sebatià Petit i es viva en el seu propòsit constant d’estar al dia. En aquesta dinàmica és única i singular. Actualment té uns 800 gravats, però amb totes les característiques i possibilitats de tenir llarg recorregut i d’ampliar-se fins a trobar aquells exemplars que manquen i que tard o d’hora apareixen i incrementen un fons, dotat ja amb personalitat pròpia.

tracking