SEGRE

Creado:

Actualizado:

Les societats avançades doten les seves estructures socials de mecanismes que permeten que ningú estigui per sota de les necessitats bàsiques. És just, perquè demostra la intel·ligència dels que saben que la injustícia és la mare del desordre. Ser solidari és no tan sols un acte de justícia, ho és d’intel·ligència.

El premi i el càstig és l’únic correctiu que reconeixen els que després d’haver rebut oportunitat, justícia i solidaritat no compleixen amb les normes que tots plegats ens imposem per conviure. No conec cap català que demani una part de l’art del Prado per Catalunya.

Ni cap, que demani un sistema de finançament preferent, si és injust. Ni finançament, ni cap altre avantatge pel damunt de la resta. Tampoc conec cap català que es negui a la necessària solidaritat interterritorial amb Espanya o amb el món sencer. I quan dic català, ho dic, tenint en compte les diverses llengües, colors de pell, origen i religió de tots els catalans.

El que sí que conec és milers de catalans que demanen respecte a la història, la llengua, l’esforç i també, perquè negar-ho, a la nostra identitat. Cada dia és una evidència més palmària que les grans decisions econòmiques, militars, monetàries i geopolítiques no es prenen a Madrid, capital d’Espanya. Ningú em negarà que els problemes més propers dels ciutadans se solucionen a nivell territorial i local.

Els serveis socials, l’ensenyament, la salut, els subministraments bàsics són administrats pels territoris, amb coherència de proximitat i necessitat. Per tant, cap d’aquests serveis, si els volem eficients, són administrats per Madrid, capital d’Espanya. Aquesta capital tampoc és capaç d’administrar cap ni un dels sentiments de la plurinacionalitat espanyola.

Les estructures econòmiques i socials de Catalunya no tenen res a veure amb les de la capital d’Espanya. Per exemple, a Catalunya la trama industrial, empresarial i econòmica es basa en la petita i mitjana empresa. A Madrid aquesta trama es basa en les grans empreses dependents del BOE, parasitant la gran majoria, per beneficiar la minoria dels Florentinos i Cia.

Si res de bo passa per Madrid, per què hi ha tants catalans que ens volen convèncer que tot ha de continuar passant per la capital d’Espanya, fins i tot, el Corredor mediterrani?

tracking