SEGRE

Creado:

Actualizado:

Èxit de vendes –llegeixo al diari– del nou Seat Ateca, un totterreny familiar dins del segment de moda dels SUV (Sport Utility Vehicle), publicitat amb el reclam en castellà d’una “elegancia urbana que apasiona”. Al web corporatiu es pot llegir un text al·lusiu que sembla escrit per Paulo Coelho: “El nuevo Seat Ateca te permite acercarte al día a día de un modo distinto y te deja ver las cosas desde una perspectiva completamente nueva. Viene equipado con todo lo que necesitas para convertir lo ordinario en algo extraordinario y transforma tu día a día en algo maravilloso”. Caram! El poder taumatúrgic de l’automobilisme.

Sorprèn la insistència del redactor de l’anunci amb el dia a dia, com també causa sorpresa que un cotxe que presumeix d’“inteligencia urbana” i d’“estilo urbano” hagi sigut batejat amb una referència tan rural: Ateca és un poble agrari de dos mil habitants de la província de Saragossa, vora Calatayud, diòcesi de Tarassona, que els historiadors identifiquen amb l’Attacum citat per Ptolomeu. El topònim prové de la veu àrab atiga, que significa antiga, un adjectiu potser no gaire idoni per a un utilitari d’aire esportiu que es vanta d’aspecte modern i d’incorporar les últimes innovacions tecnològiques.

Seat acostuma a designar els seus cotxes amb noms de localitats: León, Toledo, Ibiza... Mai no ha gosat, però, de recórrer a cap de catalana, malgrat tenir la seu a Catalunya, se suposa que per evitar el rebuig dels possibles clients d’enllà del Cinca. De fet, tinc entès que de l’Ateca n’havien de dir Aran. Al final se’n van desdir, qui sap si per por al bel·ligerant nacionalisme espanyol, i això que els aranesos no és que siguin en general gaire de la ceba. Per al turisme de la Val hauria representat una bona promoció.

Els veïns d’Ateca no crec pas que en treguin res més que una dosi d’orgull localista. Penso que, tant per tant, i escombrant cap a casa, li haurien pogut posar Arbeca, que sona molt semblant a Ateca, amb les mateixes vocals en ordre idèntic. Seat Arbeca: no em negaran que fa patxoca. I, al capdavall, segur que la referència a Arbeca no resulta tan estranya al comú dels ciutadans com la d’Ateca, tenint en compte la fama universal de les olives arbequines. Ara que la companyia acaba de convocar un concurs perquè la gent presenti propostes de naming per al seu pròxim model, aquesta és la meva.

tracking