SEGRE

Creado:

Actualizado:

Puia al mai que fa molt goi, que és com en pallarès pronuncien Puja al maig que fa molt goig. No m’ho faig dir dues vegades. Dissabte, havent passat a esmorzar per La Botiga del castell de Montsonís, posem proa a Comiols. Des del cap del port, la Conca Dellà sembla una immensa catifa verda arrugada, gràcies a les pluges recents que a aquí baix a la plana potser ja no hauran sigut a temps de fer granar els ordis com Ceres mana, però que allà dalt han reviscolat prats, sembrats i bosquines que s’enfilen cap als aspres roquissars, amorosida per la ufana botànica de cada primavera l’orografia crebantada i mineral del Jussà.

A Figuerola d’Orcau saludem l’alcalde i president del Consell Comarcal, l’amic Constante Aranda, que ens mostra el forn de llenya aviat centenari en què passa les nits coent barres, coques i rústics pans rodons de quilo anomenats de Reus o de crostó. Tot seguit, el Jordi Roca de Xics Cal Borrech ens obre les portes del seu petit celler de vins (ara ha començat també a produir oli). Després dinarem al magnífic restaurant que regenta a la part alta del poble, amb vistes de pel·lícula, però mentrestant, un altre Jordi, Piqué de cognom, dissenyador industrial i artista d’arquitectures efímeres, d’orígens figuerolins i establert allí des de fa un lustre, ens acompanya a la recuperada ermita de Sant Joan d’Orcau, on exposa algunes escultòriques transformacions de soques d’olivera en taules i objectes decoratius, per fer-nos cinc cèntims de l’experiència de turisme cultural i enològic que projecten amb l’abans esmentat Jordi viticultor i cuiner.

Passeig digestiu pels bucòlics voltants de l’estany gran de Basturs i aturada breu a casa Leonardo de Senterada per veure què fan el Jesús i la Mireia, feliç d’explicar-nos que, després de tants alemanys, ara també els russos s’apunten al pack de senderisme El cinquè llac, que vam idear amb la Núria Martí una dècada enrere (i jo vaig batejar, modèstia a part). Pujada ràpida al vilatge preciós però quasi despoblat d’Estavill, a 1.200 metres, fent fotos i prenent notes per a un Enllà del dominical, ja que a les 7 ens esperen al sopar presentació del nou llibre de Vicent Villatoro, Massa foc, a l’Era del Marxant, de la Pobleta de Bellveí. Dormirem a Cal Soldat, convidats per l’Alejandro i la Rosa, perquè l’endemà tenim previst assistir a l’aplec de Mur. Un dia complet.

tracking