x
Catalán Castellano
Regístrate | Iniciar sesión Regístrate Iniciar sesión
Menú Buscar
Buscador de la Hemeroteca
Segre Segre Premium

DIES DE CADA DIA
  • JORDI LLAVINA

Io sono

Actualizada 07/06/2021 a las 09:40
Io sono

Io sono

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© Io sono

SEGRE

L’artista sicilià Salvatore Garau, de 67 anys, acaba de vendre una escultura seva immaterial per 15.000 euros. L’obra du per títol Io sono (Jo soc) i és un buit de 150 cm per 150 cm delimitat a terra amb cinta adhesiva.

Quina florida del geni artístic, manoi! El fet en si demostra que l’art conceptual ha arribat a un nivell d’esperpent tan colossal que resulta difícilment concebible què pot venir després d’això. Vull dir, si l’artista s’hagués exposat, ell mateix, en una plaça de Roma en què no ragés cap font, i, voluntariós, s’hagués disposat a pixar-se a la cara de cada un dels admiradors del seu art (i els fes pagar, per la pixarada, la mòdica suma de 500 euros, per exemple), encara ho podria entendre.

Hi hauria un esforç real de micció –un home de gairebé setanta anys no pixa amb la puixança d’un de trenta– i una intenció conceptual inequívoca: et menyspreo, fan meu! Però, aquest buit a terra? Em sembla molt més artística la silueta que tracen els policies al mig del carrer, o en una vorera –són els policies, oi, els qui la hi dibuixen?–, per tal de delimitar l’espai on han trobat un mort. Aixequen el cadàver, però en contornegen l’espai en què pesava.

.

Bona part de l’art conceptual actual es basa en la defensa d’una idea brillant –o, simplement, enginyosa, o, sovint, ni això– i prou! No cal saber dibuixar, no cal saber fotografiar, no cal saber fer un vídeo: amb la idea ja passes! Hi ha qui ho compra, esclar. Qui ho compra en sentit recent –qui hi està d’acord– i, cosa força més greu, qui ho adquireix amb diners.

Garau, que ha signat un certificat de garantia i originalitat per al comprador de la seva obra tan airosa, és, això sí, un artista suprem de l’humor. El paio ha afirmat que Io sono no s’ha de transportar (això que t’estalvies!) i que no genera cap impacte ambiental.

L’home és un portent de creativitat! .

Aquests dies llegeixo la magnífica edició de Lola Josa del Cántico espiritual, de Sant Joan de la Creu. El concepte de grande desnudez és clau per entendre aquest bell poema d’amor a Déu. En la nuesa de Io sono, no hi ha sinó una grande estupidez: no res, la desolació i la impotència del nostre temps. Res més.

 

Lo más...
segrecom Twitter

Opiniones sobre @segrecom

Envía tu mensaje
Descubrir
Segre
© SEGRE Calle del Riu, nº 6, 25007, Lleida Teléfono: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre