SEGRE
Publicado por

Creado:

Actualizado:


La clonació d'humans, la medicina regenerativa, la substitució d'òrgans i teixits partint de cèl·lules mare o elegir el sexe d'un embrió per aconseguir un potencial donant per a un germà malalt. Són molts els descobriments revolucionaris en el camp de la biomedicina que ens prometen una millora important de la qualitat de vida i cada cop que se'n presenta un apareixen veus que ens alerten de les conseqüències que podrien alterar per sempre la societat. Sempre hi ha qui recorda que descobriments que havien de millorar les condicions de vida de la humanitat, com la fissió nuclear, que ha servit per dotar d'energia bona part del planeta, també va conduir a resultats tan pèssims com la bomba atòmica, per citar només un exemple.

El desembre va sortir a la llum que d

os hospitals de Barcelona –el Clínic i Sant Joan de Déu–, amb el suport econòmic de la Fundació La Caixa, treballen en l’obtenció d’una placenta artificial que permetrà que els prematurs extrems (nascuts entre les 24 i les 28 setmanes de gestació) es mantinguin en un entorn similar al de l’úter matern. Es tractarà d’un recipient tou realitzat amb materials biocompatibles, i protegit de sons i llums, tot i que es reproduiran sons similars als de l’úter matern. Estarà connectat, a través del seu cordó umbilical, a un oxigenador desenvolupat i adaptat especialment per al fetus, que li aportarà la quantitat necessària d’oxigen, nutrients, hormones i altres substàncies que el fetus rep de la mare o que produeix directament la placenta.

La placenta artificial podria ser una realitat en un termini de 4 a 6 anys (primer cal fer proves amb fetus d’animals) i de moment està destinada a incrementar les taxes de supervivència dels prematurs extrems. Però qui sap si aquest no és el primer pas per aconseguir els mitjans per substituir un embaràs sencer. Nadons artificials. Bebès fruit d’un procés de producció (potser a la carta) i no de la procreació.

És clar que caldran noves regulacions per evitar mals usos d’aquests avanços. S’ha d’establir el marc, la llei i les normes per a l’aplicació d’aquests i altres nous descobriments. No menys important, tot i que ens temem la resposta, és que s’hauria d’aclarir qui es beneficiarà de la nova tecnologia: només els que ho puguin pagar o tota la població mundial.

?

tracking