SEGRE

Creado:

Actualizado:

La padrina ens deia que al pot petit hi ha la bona confitura. El capità enciam, que els petits gestos són poderosos. D’una professora recordo que ens repetia que “lo bueno, si breve, dos veces bueno”. També hi ha la dita aquella que el bon perfum es guarda en pot petit, o que la mida no importa, o que de mica en mica s’omple la pica... La saviesa popular és plena d’elogis d’allò petit, de l’ambició i el poder que s’amaga darrere els petits gestos, les petites decisions diàries. Hi ha, però, qui prefereix l’ostentació, l’aparença de la mida. Qui ambiciona grans coses, encara que sigui a costa del bé comú. Hi ha qui acusa el govern actual de Lleida de no tenir ambició, de no tenir projecte, perquè no troba cap gran inversió als pressupostos, perquè no s’ha anunciat cap gran obra.

I és veritat. No hi ha cap inversió milionària que hipotequi el futur de Lleida. No hi ha cap gran obra que es pagui amb diners que no tenim. No hi ha projectes faraònics, no hi ha aparador.

Sí que hi ha petits gestos, que no es quantifiquen en grans sumes, però que poden ser poderosos. Que són ambiciosos. Tenim l’ambició de controlar els contractes que alegrement va signar el govern anterior amb grans empreses de gestió de serveis públics –neteja, busos, jardineria, enllumenat públic, aigua–, i que mai es va preocupar de veure si es complien amb la qualitat exigible per l’elevat preu que en paguem. Tenim l’ambició de millorar la ciutat i l’horta que trepitgem dia a dia amb petites obres d’urbanisme que no seran tan vistoses com una Llotja infrautilitzada, o un parc tecnològic mig buit que financem amb deute que heretaran els nostres fills i filles, però que ens permetrà passejar i viure els nostres carrers i places sense ensopegar, patinar o esquivar cotxes. Tenim l’ambició d’anar retirant vehicles i contaminació dels nostres carrers, dels nostres pulmons. De mica en mica volem omplir la ciutat de verd i energies renovables.

Volem fer gestos poderosos, com gestionar bé els recursos, sense enganyar ni autoenganyar-nos, sense hipotecar el futur de la ciutat com han fet d’altres. Gestos poderosos com comptar amb els veïns i veïnes impulsant els consells de barri i el consell de ciutat, perquè la intel·ligència col·lectiva no requereix grans inversions, però dona grans resultats. Gestos poderosos com millorar la transparència de la gestió municipal per garantir igualtat d’oportunitats a les petites i mitjanes empreses que puguin optar a oferir els seus serveis al consistori. De mica en mica, no buidar la pica amb despeses inútils i mal controlades, no buidar la pica dels anys venidors, com han fet governs anteriors empenyent el dèficit endavant amb una comptabilitat irreal, com hem vist a l’EMU, entre d’altres.

No, no fem grans inversions. Però sí, tenim projecte de ciutat, tenim ambició de fer una Lleida amb més igualtat i amb més oportunitats, més saludable, més amable. Destinant-hi recursos, però només els que de veritat tenim.

Perquè és molt fàcil ser ambiciosos amb els diners dels altres, hipotecant el futur. Nosaltres volem sembrar futur amb ambició i amb responsabilitat.

tracking