SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

El moment de la promoció econòmica de Lleida

Tinent d’Alcalde de Promoció Econòmica i Emprenedoria. Ajuntament de Lleida

Creado:

Actualizado:

En l’inici de l’icònic 2020, referència d’incomptables plans, estratègies i informes, m’atreveixo a apel·lar a la definitiva promoció econòmica de Lleida. Ja no valen les excuses ni la mirada a llarg termini. Actuem, fixem una direcció i comencem a teixir la promoció socioeconòmica de la nostra ciutat i del territori en termes de present o futur immediat. Sortim de l’eterna via de les expectatives, perquè seria com renunciar a incomptables oportunitats. Detectem-les, captem-les, capitalitzem-les.

D’ençà que tinc la satisfacció d’exercir com a tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Emprenedoria de l’Ajuntament de Lleida he activat els agents imprescindibles i la complicitat necessària per elaborar un pla estratègic que ens marqui el camí a seguir. Ho farem en conjunt, des de la promoció econòmica, turística, firal i congressual, amb la implicació de les principals patronals de Lleida que vulguin exercir el protagonisme director que els és propi, però també des de les diferents sensibilitats polítiques i sindicals. El marc ha de ser col·laboratiu i executiu.

El que tenim és una motxilla carregada d’accions i realitats que ens ha de situar en el nivell de la maduresa. Segons dades de l’IDESCAT, Lleida es manté en el top 10 de riquesa per habitant, concretament en el lloc número 9. El relat és agredolç, en tant que, si bé la riquesa de les persones de Lleida ha millorat un 40 per cent des de l’any 2000, també és cert que estem per sota de la resta de les demarcacions catalanes. Per això, hem de posar en valor els grans motors de dinamització i promoció econòmica, que ja són estructures consolidades.

Tenim un Palau de Congressos que cal elevar al nivell de prestigi que mereix i que l’empenyi a superar els 98 certàmens de negocis i congressuals de l’any passat amb un gruix de 23.154 persones assistents.

Tenim el potencial de Turisme de Lleida com a maquinària global i activa de promoció de la ciutat i, per extensió, de dinamització per a tots els sectors que es relacionen directa i indirectament amb el turisme, des de l’hostaleria, passant per la generació d’esdeveniments esportius o culturals de gran format o l’acció directa als sectors enogastronòmics, de serveis i de transports. I dins de Turisme de Lleida, l’acció persistent del Lleida Convention Bureau que elabora les candidatures que les entitats professionals i acadèmiques presenten arreu del món quan volen portar un congrés o unes jornades a Lleida. L’any 2019 vam treballar 16 candidatures, i en aquests moments ja s’han pogut concretar 5 nous congressos d’entre 200 i 1.200 persones que es realitzaran a La Llotja a partir d’aquest any 2020. Aquest engranatge pren encara més consideració si hi afegim la necessària interacció amb Fira de Lleida, que aquest any donarà cabuda a 20 certàmens firals, que són la rúbrica per les més de mil empreses expositores que van confiar en les diferents mostres del 2019, però també donaran dimensió a un nombre creixent de visitants firals que sobrepassa generosament les 300.000 persones.

Insisteixo en la necessària implicació de l’acció de la Cambra de Comerç i Indústria i de les patronals sectorials de la ciutat, però també dels agents sindicals i polítics de Lleida. En la suma és on podrem consolidar una estratègia que, lluny de fer volar coloms, es tradueixi en la immediata consolidació d’un model centrat en el present i en un futur immediat. Hem de cosir una estratègia en clau de generació d’atractivitat econòmica vista des de les dimensions industrial, turística, comercial, de serveis i també de recuperació i captació de talent i d’investigació.

Aquest article no és una llista més de desitjos. És la línia de treball de la Regidoria de Promoció Econòmica i Emprenedoria. Sabem que tenim les eines, la motivació i la implicació; l’atractivitat, l’equip humà i les estructures necessàries. Ens hi posem? Comencem a donar forma a la Lleida del 2025.

tracking