SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

Aliança estratègica: Lleida 2030

2a tinent d’alcalde i regidora de Govern Obert i Qualitat Democràtica a la paeria

Creado:

Actualizado:

El 25 de setembre de 2015, l’assemblea de lesNacions Unides va adoptar, sota el nom d’Agenda 2030, un conjunt d’objectius globals per assolir abans de l’any 2030. Quinze anys per a erradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat de totes les persones.

El 25 de setembre del 2019 el Govern de Catalunya va aprovar el Pla Nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 per assegurar-ne l’aplicació a Catalunya, i un sistema integrat de fites i indicadors relatius als objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides en matèria de sostenibilitat. Un compromís per assumir la crida de l’Assemblea General de les Nacions Unides a desenvolupar respostes nacionals ambicioses per implementar l’Agenda 2030.

Durant la propera dècada estem tots i totes interpel·lats a conèixer aquests objectius, a fer-los nostres i a establir polítiques públiques concretes i compromisos a escala local per fer possible aquest repte global. Un repte local basat en aquesta màxima: Pensa globalment, actua localment. Tots ho (re)pensem i actuem localment i global. Són moltes les iniciatives que s’estan duent a terme a Lleida en aquest sentit: organitzacions empresarials, sindicats, escoles i comunitat educativa, universitat, entitats, ONG... i des de les institucions volem acompanyar-les, impulsar-les, recollir-les i convertir-les en una gran aliança estratègica per la Lleida del 2030.

Volem treballar projectes sòlids que de manera transversal i cooperativa permetin arribar a concretar tots i cadascun dels 17 Objectius: 1. Fi de la pobresa. Una renda garantida per a erradicar la pobresa més severa. 2. Fam zero. Un compromís per a aconseguir seguretat alimentària i la millora de la nutrició, i promoure l’agricultura sostenible i de proximitat 3. Salut i benestar. Una Lleida saludable que garanteixi una vida sana per a totes les persones a totes les edats. 4. Educació. Pacte per l’equitat i contra la segregació, una ciutat on l’educació és el primer eix de cohesió. 5. Igualtat de gènere. El ple de la Paeria ja va aprovar la moció per una Lleida Feminista que ens ha de permetre incorporar la perspectiva de gènere en àmbits com el pressupost municipal per convertir-lo en una eina eficaç a l’hora de desenvolupar les polítiques d’equitat, o en els departaments de recursos humans, per aconseguir erradicar la bretxa salarial. 6. Aigua neta i sanejament. Garantir un preu just, una aigua de la màxima qualitat i a l’abast de tothom. 7. Energia neta i assequible. Front comú per blindar-nos contra la pobresa energètica i per una energia renovable i no contaminant. 8. Treball digne i creixement econòmic. Una ciutat d’oportunitats, un nou pacte intergeneracional per al present i per al futur. Una ciutat compromesa amb el coneixement, que posi la seva Universitat com a referent. 9. Indústria, innovació, infraestructures. Front comú entre institucions per garantir que tots els ciutadans i ciutadanes de Lleida puguin accedir a l’alta velocitat en igualtat de condicions respecte altres zones del país. Consolidació i refinançament del Parc Científic, convertint-lo en un projecte de ciutat en majúscules. 10. Reducció de les desigualtats. Una ciutat d’acollida, que doni la mà als que més ho necessitin i que no deixi ningú enrere. 11. Ciutats i comunitats sostenibles. Treball conjunt i cooperació amb les capitals de la Plana de Lleida (Cervera, Mollerussa, Tàrrega, Balaguer i les Borges Blanques) consolidant el paper del nostre territori arreu. 12. Consum i producció responsable. Treballem per garantir un consum i una producció sostenibles que s’impliquin amb l’economia solidària i circular. 13. Acció pel clima. Per una ciutat implicada i compromesa amb la lluita contra el canvi climàtic, amb unes ordenances fiscals justes i que aposten per la transició ecològica. 14. Vida submarina. 15. Ecosistema terrestre. Cuidar, valorar i impulsar l’Horta de Lleida, aquesta corona verda que ens envolta i que ens fa més rics com a lleidatans i lleidatanes. 16. Pau, justícia i institucions sòlides. Reconstrucció de la memòria històrica, defensa dels drets civils i democràtics de tots els ciutadans i ciutadanes. 17. Aliança pels objectius. Implementar aquesta governança local.

Una Lleida que volem connectada i compromesa. Connectada a través d’unes infraestructures més resilients, però també que connecti persones, xarxes, idees i propostes, i compromesa en dotar de contingut els acords, les mocions, els pactes, les propostes... i que es comprometitambé, en l’assoliment de les fites per als objectius comuns per un desenvolupament que sigui sostenible.

Us emplaço a fer-los vostres, a connectar idees, propostes, xarxes i fites per treballar en una veritable aliança estratègica de la Lleida 2030.

tracking