SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

L'acompanyament en la inserció laboral, una prioritat a l'IMO

Creado:

Actualizado:

L’incessant moviment que caracteritza l’actual mercat laboral fa que les empreses cerquin uns perfils laborals molt determinats. El nou model de persona treballadora és aquell que es pugui adaptar a les noves dinàmiques que exigeix el món laboral, la qual cosa influeix molt directament en la relació que existeix entre la persona contractant i la persona contractada. De tot això, el Govern municipal n’és plenament conscient.

Així, és molt important la relació que, des de l’Institut Municipal d’Ocupació Salvador Seguí (IMO), establim amb les empreses. Com que la coordinació i col·laboració són fonamentals, en programes d’inserció laboral, com el 30 Plus, el personal tècnic treballa amb molta proximitat amb les empreses per tal d’establir uns perfils, com més acurats millor, d’acord amb el que requereix cada lloc de treball en concret. El resultat d’aquestes actuacions es tradueix en un benefici per a moltes de les persones que formen part del programa. Les unes, persones treballadores que, en voler canviar de sector laboral, han aconseguit assolir resultats positius i de continuïtat; les altres, persones que, després d’un llarg temps d’inactivitat laboral, s’han pogut reincorporar al món laboral contribuint amb el seu potencial competencial de forma reeixida.

A l’IMO som conscients de la necessitat de l’acompanyament, per això el seguiment a les persones participants és constant en tot el programa. Aquest acompanyament ja s’inicia el dia que es dissenya el projecte, perquè es pacta l’itinerari que se seguirà amb uns objectius molt concrets per millorar l’ocupabilitat i l’adaptació a l’empresa. Es procura que la persona contractada pugui tenir una continuïtat a l’empresa. En els casos que aquest objectiu no pugui ser possible, es treballen aspectes de la recerca activa de feina i l’aplicació de les competències desenvolupades durant els mesos de treball per a la recerca de feina de futurs llocs de treball.

Tot aquest seguiment personalitzat té una repercussió molt positiva que es tradueix en xifres. La satisfacció i la utilitat del programa han estat valorades en un 9,4 sobre 10. Aquesta satisfacció també la comparteixen les empreses participants, que, en molts casos, s’ha traduït en una continuïtat laboral de la persona contractada (gairebé un 60 per cent dels participants són renovats per l’empresa). D’aquesta manera, es consolida la relació de l’empresa amb el programa i, en conseqüència, amb l’Institut Municipal d’Ocupació.

Una altra xifra que cal destacar és l’èxit de contractació de persones de 50 o 60 anys, perquè si parlem d’inserció laboral, s’ha de parlar d’aquella franja d’edat a la qual el mercat laboral dona l’esquena. El nostre deure i compromís amb la ciutadania és revertir aquesta tendència. Una tendència que a l’IMO es procura combatre amb un altre programa que acaba de començar, l’anomenat Aprenentatge Per a la Professionalització (APP).

Aquest és un programa pilot a Catalunya que neix amb l’objectiu de proporcionar, a les persones amb baixa qualificació, la possibilitat de formar-se i adquirir, mentre treballen, un certificat de professionalitat i de donar una subvenció a les empreses per contractar-les. Se centra en tres camps d’actuació ocupacionals: auxiliar de manteniment en electricitat i paleta, auxiliar de fabricació mecànica i perruqueria. S’hi poden adscriure persones en risc d’exclusió social i laboral i inscrites a l’atur. Aquest programa permet recuperar una figura clau: la de l’aprenent.

La nova llei d’ordenació del sistema d’ocupació, del SOC, que va aprovar el Parlament de Catalunya l’any 2015, té com a finalitat garantir un servei públic de qualitat, fonamentat en la coordinació i optimització de tots els seus recursos en benefici de persones, empreses i territoris.

Així, a l’IMO es va començar a treballar en el diagnòstic i l’estratègia del territori conjuntament amb els agents locals per al desenvolupament d’un pla d’acció. Actualment continuem en aquesta línia, amb l’objectiu d’identificar, en l’àmbit local, les condicions necessàries per facilitar l’encaix de les persones i les organitzacions al nou model.

Aquest és el repte que planteja el nou paradigma socioeconòmic, per fer-hi front cal construir un sistema de valor comú entre empreses, ciutadania i agents d’ocupació implicats en el desenvolupament local que permeti trobar solucions socialment responsables.

Un repte que s’alinea amb la missió de l’IMO, que és millorar l’ocupabilitat de les persones i la competitivitat responsable de les empreses.

tracking