SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

Suport als professionals de la cultura

Regidor de Ciutat i Cultura i Tinent d’Alcalde de la Paeria de Lleida

Creado:

Actualizado:

“Però hem viscut per salvar-vos els mots, per retornar-vos el nom de cada cosa, perquè seguíssiu el recte camí d’accés al ple domini de la terra.” Eren versos de Salvador Espriu en temps de grisor, temps de repressió per les persones i de confinament de les expressions culturals. Eren versos de resistència i d’esperança.

La cultura està intrínsecament relacionada amb l’enfortiment dels vincles socials, té impacte sobre la salut de les persones, sobre la seva autoestima, dóna sentit a la vida. La cultura és un antídot poderós contra l’exclusió social i promou l’empatia perquè ens ajuda a comprendre l’existència humana en la seva complexitat. Instaura les condicions de base per a les llibertats col·lectives i és, per tant, un fonament de la democràcia. La cultura ens fa resilients de forma individual i col·lectiva per poder fer front en millors condicions a les adversitats.

Tots aquests valors de la cultura, que potser poden semblar obvis, cal recordar-los especialment ara. Fer-ne memòria perquè concretament el sector professional del món cultural està patint d’una forma intensa, no només l’aturada, sinó també la incertesa sobre la represa de les activitats.

Probablement ningú de nosaltres comptava en el seu esquema mental amb la probabilitat d’un succés com el que estem vivint. Coneixíem les crisis econòmiques, les seves conseqüències socials, la reducció de recursos públics dedicats a la cultura i que en molts casos encara no s’ha tornat a recuperar. Però aquesta crisi sanitària té un caràcter radical, perquè els esdeveniments col·lectius, especialment els culturals, van ser els primers a aturar-se completament i probablement seran els darrers a normalitzar-se, si és que podem parlar de normalització a mitjà termini. Parlem, a més, d’un sector molt vulnerable, que sovint s’havia acostumat a una precarietat indigna d’una societat suposadament avançada i que pateix el menysteniment dins el pensament econòmic neoliberal imperant, on mai es comptabilitza la despesa cultural com una inversió ni es valora el seu retorn social.

Des de la Regidoria de Ciutat i Cultura coneixem prou bé què ha significat aquesta aturada. Fins al 30 de juny s’han vist afectades 101 activitats programades des de l’Ajuntament, de les quals n’hem ajornat 60, 13 estan pendents de data, 24 s’han hagut de suspendre i 4 passen directament a l’any 2021. Tot això pensant en un escenari de represa a la tardor i sense descartar algunes opcions per a l’estiu. Però som conscients de la incertesa de tot plegat i els escenaris són canviants setmana a setmana.

La nostra voluntat és protegir el sector professional de la cultura dins les nostres possibilitats. Es tracta de prioritzar la represa amb artistes i companyies de proximitat, reformulant allò que calgui per fer-ho possible, essent àgils en els pagaments. Cobrirem algunes produccions que s’havien encarregat i que no s’han pogut exhibir, però també avançarem recursos a produccions futures. Estem parlant permanentment amb ells, compartim els seus neguits i treballem plegats per sortir-nos-en. Ens caldrà ser molt creatius a tots plegats per adaptar-nos a les circumstàncies, però el sector professional de la cultura mereix l’atenció de les administracions per garantir el seu futur, que és el de tots.

tracking