SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

Consolidem la recollida Porta a Porta a Lleida, amb avantatges per al medi i per a l'economia

Tercer tinent d’alcalde i regidor de Transició Ecològica

Creado:

Actualizado:

Ara fa un any, quan els llums d’alarma ja parlaven sense matisos d’una emergència climàtica sense precedents, vam assumir estar al capdavant de la regidoria de Transició Ecològica, sota el nostre parer potser la més important. Perquè qualsevol futur que ens imaginem per als nostres fills i filles implica fer un cop de timó, en forma de polítiques transformadores i transversals a tota la Paeria, que ens portin a cuidar de nou, com es mereix, aquesta casa que es crema anomenada planeta.

La ciència ens diu que no ens podem adormir a la figuera, que és urgent que s’adoptin totes les mesures per frenar el canvi climàtic, i en aquesta complexa missió ens hem abocat des del primer dia. Abans i després de la pandèmia vam proposar canvis en la mobilitat a Lleida, per fer-la més segura i sostenible, canvis basats en els models d’èxit que ens envolten a moltes ciutats, i que hem d’impulsar col·lectivament, cercant consensos i obrint el debat a la participació de les entitats, del sector comercial i també dels nous Consells de Barri. En mobilitat estem lluny d’on voldríem ser, però des de la regidoria de Transició Ecològica seguirem aportant en positiu perquè les persones estiguin al centre i res passi per davant de la salut de la gent i del medi.

Amb uns resultats excel·lents de la primera fase, el Porta a Porta arribarà ara a Pardinyes-Balàfia.

Queda molt camí per fer, però també hi ha avenços, com han estat la plantació de 862 arbres i 1.203 plantes arbustives, o la millora de les bonificacions per la instal·lació d’energia fotovoltaica. I aquesta setmana hem presentat un avenç dels més transcendents de tot el mandat. Parlem de la consolidació de la recollida Porta a Porta, que després del que ha aconseguit el veïnat de Ciutat Jardí i Vila Montcada, podem afirmar que ha vingut a Lleida per quedar-se. Han aconseguit en un any i mig multiplicar gairebé per tres els valors de recollida, que se situen prop del 90% i marquen el camí d’aquest treball conjunt, de col·laboració entre ciutadania i ajuntament per una millor gestió dels residus municipals. Següent estació? Pardinyes-Balàfia, que en el darrer trimestre d’enguany iniciarà la segona fase de la prova pilot d’implantació del PaP, per sumar 9.000 habitants més.

El PaP permet alhora donar un nou ús als materials que abans es llençaven, evitant així l’extracció de recursos naturals, i contribueix a treballar en l’economia circular. L’esforç de la ciutadania per fer possible la implantació del PaP, doncs, té conseqüències positives per a la nostra salut i per a la del planeta, però també per a l’economia, ja que es redueix dràsticament la despesa en fer menys ús de l’abocador. Si no féssim res i en 4 anys continuéssim abocant 40.000 tones de brossa a l’abocador de Montoliu, hauríem de pagar prop de 3 milions d’euros anuals, un milió més del que ara mateix estem pagant de cànon de residus. Urgeix estendre el PaP a tota la ciutat: si en 4 anys ho aconseguim amb valors de recollida com els que fins ara hem obtingut, l’estalvi per menys ús d’abocador seria de 2,3 milions d’euros a l’any.

Des que el PaP es va implementar a Catalunya fa 20 anys, més de 200 municipis ens hi hem sumat, i són moltes les ciutats d’una mida similar a Lleida que s’estan fixant en la nostra experiència. De manera conjunta amb la ciutadania i amb les entitats de cada barri, treballem perquè Lleida esdevingui pionera en la implantació del Porta a Porta, un canvi necessari per al futur dels nostres fills i filles.

tracking