SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

Ajuts a projectes amb valors universals

Tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes

Creado:

Actualizado:

En aquest darrer ple del juliol vam portar a aprovació les bases específiques de les línies de subvenció de la regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, perquè en totes hi ha hagut modificacions. Són modificacions que responen a una clara voluntat política de fomentar projectes amb valors universals.

Per dir-ho a grans trets, volem promoure el coneixement i les accions al voltant dels drets humans, dels drets dels infants i dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS). I també responen a la voluntat d’explicitar els criteris específics de valoració de cadascuna de les línies. Per tant, som més clars i més transparents.

Quines són les principals novetats de les diferents bases? En relació amb les bases per a projectes de promoció del Servei d’Educació, les noves bases de les línies 17 i 19 són el resultat de refondre les línies subvencionadores existents (17, 18, 19, 20 i 21) i englobaran la totalitat de beneficiaris amb més concreció en els criteris.

La línia 17 està adreçada a associacions de famílies d’alumnes per a l’organització d’activitats de formació pròpia, l’organització d’activitats per als escolars i les accions de suport a la labor educativa del centre. La línia 19 va destinada a cofinançar projectes o activitats d’entitats per a l’organització d’activitats de lleure per a infants o que suposin la participació dels infants i adolescents en la vida de la ciutat.

En tots dos casos volem incentivar les propostes que promoguin el coneixement dels ODS, els estils de vida saludable, el coneixement dels drets dels infants, el treball amb infants i el seu entorn perquè puguin viure lliures de qualsevol mena de violència i amb un nivell adequat de protecció, i acabar amb els estereotips per motius d’orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere.

Pel que fa als departaments de Drets Civils i Cooperació, parlem de dues bases: primer, dels ajuts a projectes de cooperació internacional, acció humanitària i codesenvolupament. I segon, dels ajuts a projectes d’educació per a la transformació social, el foment dels drets humans a la ciutat i la interculturalitat.

La principal novetat és la introducció de l’enfocament de gènere i basat en els drets humans, una demanda que en els darrers anys s’ha fet des de la Coordinadora d’ONG, que, a més, ens alinea amb l’Agència Catalana de Cooperació i que donarà una nova dimensió als projectes. Abans de presentar un projecte, caldrà analitzar-ne el context, quins drets són vulnerats al territori i a quins col·lectius afecta aquesta vulneració, i plantejar el projecte tenint en compte els drets que ajuda a restablir.

El treball d’aquestes bases s’ha fet amb assessorament extern i s’ha treballat conjuntament amb la Unitat de Desenvolupament i Cooperació de la UdL i amb la Coordinadora d’ONG.

Entenem que no podem demanar a les entitats que d’un any per l’altre modifiquin els projectes. Per això, plantegem unes bases amb uns criteris tècnics que s’aniran modulant al llarg de les properes tres convocatòries perquè les entitats puguin anar adaptant progressivament i replantejant els seus projectes d’acord amb aquest enfocament de gènere i basat en els drets humans. I les acompanyarem amb formació i amb una guia que s’elaborarà aviat.

Quant a les bases per a la concessió d’ajuts a projectes en favor de la igualtat de gènere i contra les violències masclistes, la principal novetat és l’aposta pel cofinançament de projectes i activitats, i no pel simple funcionament de les mateixes entitats.

Si fins ara eren objecte de les bases els projectes que fomentaven la participació, l’apoderament de les dones i la igualtat de gènere, ara també hi incloem els que en fomenten el lideratge i la lluita contra les violències masclistes, i tots aquells que van en la mateixa línia d’actuació que el Pla municipal de polítiques d’igualtat de gènere a Lleida i el decàleg Lleida, municipi feminista.

Són les primeres passes cap a un canvi en la política de subvencions que s’acabaran de concretar en el proper Pla estratègic de subvencions, un pla que plantejarà potenciar els valors republicans, centrats en aspectes cívics i democràtics de la Lleida del segle XXI, i que farà partícip la ciutadania en l’assumpció d’aquests valors.

tracking