SEGRE

Creado:

Actualizado:

Aquest cap de setmana celebrem l’Obert del Centre Històric en un format Covid molt diferent del que era habitual. La situació actual no ens ha permès posar en marxa l’Obert lúdic, festiu i comercial a què estàvem acostumats i que tant gaudíem.

Les recomanacions sanitàries ens indiquen que s’ha de limitar al màxim la vida social i mantenir-la tant com sigui possible en els cercles familiars, no pot haver-hi concentracions de persones passejant ni compartint de manera propera espais públics. Des de la Paeria hem volgut mantenir aquesta festa encara que fos en un format diferent i reduït. Enguany no hi ha hagut actes institucionals, no s’han pogut omplir els carrers de gent i música, però al capdavall hem gaudit d’algunes activitats culturals amb l’espectacle familiar del Mag Adriaco i la música de Vernal, Guada Garino i DeNoche.

L’Obert està concebut per convidar els lleidatans i les lleidatanes a visitar el Centre Històric, a passejar-s’hi mentre gaudeixen de diferents activitats culturals, gastronòmiques, concursos, tallers... És una manera d’obrir el barri a la ciutat, perquè cal reconèixer que el Centre Històric ha estat un dels grans oblidats en molts aspectes, tal com denuncien alguns dels seus veïns.

El Centre Històric és molt ric en diversitat poblacional. Si ens fixem en l’origen dels seus habitants, en veurem de catalans i de la resta de l’Estat espanyol, una comunitat gitana, diferents comunitats de l’Àfrica de l’est (Senegal, Gàmbia, Guinea Equatorial i Nigèria), una comunitat marroquina i d’altres de més minoritàries.

Hi ha els veïns de tota la vida, majoritàriament autòctons, que sovint disposen d’un habitatge de propietat al barri. Al costat d’aquests, trobem tots aquells que hi han fet cap perquè hi han trobat uns lloguers barats més assequibles o perquè l’administració els ha facilitat un habitatge social a la zona.

També hi podem trobar persones que no hi viuen, però que hi desenvolupen una activitat comercial, i veïns d’altres llocs de la ciutat que acudeixen al Centre Històric per motius assistencials o d’acollida. Lamentablement, també cal esmentar alguns col·lectius que han trobat al barri la localització ideal per dur a terme activitats molt variades, generalment il·lícites i relacionades amb l’economia submergida, que són motiu de conflicte amb la resta dels veïns i generen una certa estigmatització del barri i fins i tot una falsa sensació d’inseguretat.

La degradació d’alguns edificis antics, força deixats i que caldria rehabilitar, amb uns preus de lloguer més baixos que en altres zones, ha convertit el Centre Històric en un punt d’atracció per a persones en situació de vulnerabilitat, desigualtat, marginalitat i exclusió social. Circumstància que es veu intensificada per la concentració dels serveis socials al barri. El resultat ha estat un procés de decandiment de la zona tant en l’aspecte residencial com comercial, ja que han marxat alguns veïns de tota la vida i han hagut de tancar comerços. Però el potencial atractiu del Centre Històric segueix vigent.

Aquest govern està compromès en la tasca de capgirar aquesta situació del barri, d’obrir-lo a la ciutat i també a la resta de veïns. Gairebé tots i totes les lleidatanes que formem part d’això que ara s’anomena generació boomer tenim records d’activitats, lleure o fins i tot de viure al Centre Històric. Les noves generacions hi busquen aquest encant que ofereix el bell mig històric de la ciutat.

No és ni serà una tasca fàcil, en som conscients, però no defallirem en el propòsit de seguir-hi treballant. Volem gaudir del nostre Centre Històric.

tracking