SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

Continuem invertint en els nostres barris i creient en les persones que hi viuen

Tinenta d’alcalde i regidora d’Ocupació i Responsabilitat Social de l’Ajuntament de Lleida

Creado:

Actualizado:

La Mariola va ser el primer barri, ara fa 14 anys, d’implementar el projecte Treball als Barris, que va iniciar a Lleida tota una sèrie d’accions i actuacions professionals i ocupacionals. L’objectiu del projecte és que persones en situació d’atur puguin adquirir experiència professional i millorar la seva ocupabilitat mitjançant la realització d’obres i serveis d’interès general i social de caràcter temporal.

D’aleshores ençà, diverses actuacions d’orientació, acompanyament i suport a les persones dels barris de la Mariola, Centre Històric i Magdalena-Noguerola es van succeint any rere any.

Treball als Barris és un programa que subvenciona el Servei d’Ocupació de Catalunya i que a Lleida es gestiona des de l’Institut Municipal d’Ocupació Salvador Seguí. Es pretén donar suport de manera prioritària als barris i a les àrees urbanes que, per les seves característiques, requereixen una atenció especial de l’Administració per millorar-les des del punt de vista ocupacional, social i econòmic, amb l’objectiu de contribuir a l’equilibri social i territorial.

Així, la feina que es du a terme en els tres barris de la nostra ciutat en els quals es desenvolupa el projecte Treball als Barris és diversa i particular, depenent de les necessitats de les persones que s’atenen. Generalment, les situacions d’aquestes persones són precàries i urgents, trobar-los una feina és una oportunitat per normalitzar la seva vida. A cada persona se li ofereix allò que necessita. El personal tècnic que participa en el projecte busca els recursos necessaris per poder garantir un bon acompanyament a totes les persones que atenen. Avui dia sabem que el coneixement de les tecnologies és una eina bàsica per desenvolupar-se en el món laboral. L’escletxa digital és un problema que té una gran repercussió en moltes de les persones que s’atenen en els barris, i aquest factor marca la diferència en les oportunitats a les quals es pot optar. Una escletxa que amb la irrupció de la crisi sanitària i social que vivim actualment s’ha incrementat i ha convertit aquest problema en una situació que necessita accions de manera immediata. També hi pot haver persones que, tot i tenir més formació, necessitin igualment un cop de mà per trobar el seu lloc, descobrir allò que saben fer i tirar endavant.

A part de la qüestió tecnològica, l’origen, l’edat, el gènere, les responsabilitats i situacions familiars, o la llengua són condicionants que afecten en la recerca de feina de forma significativa, i als nostres barris d’intervenció es barregen persones i realitats molt diferents, amb capacitats i també problemàtiques diverses. Aquesta interseccionalitat és ben coneguda en el dispositiu de Dones, on s’acompanyen les usuàries dels tres barris que més dificultats tenen. Sovint aquesta barreja de condicionants fa que s’hagi de trucar a moltes portes per poder aconseguir que les seves participants tinguin una oportunitat. Les situacions de vegades són molt dures i difícils de resoldre.

El dispositiu de Joves és un altre que també es desplega en aquests barris. A més de la recerca de feina, els principals objectius que es treballen amb el col·lectiu de joves són la represa dels estudis, l’autoconeixement i trobar la pròpia meta a la vida. Molts joves vénen de situacions de fracàs escolar, i trobar un àmbit on se sentin capaços i realitzats, i un espai on se’ls escolti i doni un cop de mà per trobar-se a si mateixos pot marcar la diferència en el seu futur més proper.

Mariola, Noguerola, Centre Històric, Dones i Joves són els cinc dispositius que formen aquest gran programa que és Treball als Barris i que permet arribar cada any, d’una manera molt personalitzada, a més d’un miler de ciutadanes i ciutadans de Lleida.

Des de la Regidoria d’Ocupació i Responsabilitat Social de l’ajuntament continuem apostant i treballant pels barris que conformen la nostra ciutat. Donar valor a les persones, sigui quina sigui la seva situació personal, és creure en elles. Projectes com aquest, que ja fa anys que funciona i que dona el seu fruit, es converteixen en 1.000 insercions laborals cada any i ens encoratgen a continuar donant suport i atenció a les persones que ho necessiten. Aquests resultats ens animen i ens porten a voler obrir la porta a nous dispositius en altres barris de Lleida que igualment mereixen tenir al seu abast aquest acompanyament.

Aconseguir una Lleida equilibrada socialment i econòmicament és un repte que hem de tenir sempre present i pel qual hem de continuar treballant plegats.

tracking