SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

Nous reptes, també, per a la discapacitat intel·lectual

Creado:

Actualizado:

Tal dia com avui, fa un any, la pandèmia de la Covid-19 va colpejar les nostres vides de manera notable. Vam aprendre a utilitzar nous mètodes de treball i l’aplicació de les noves tecnologies al món laboral va avançar a passos agegantats per tal d’intentar que el món no quedés absolutament paralitzat.

No obstant, hi va haver col·lectius en què aquest confinament total els va afectar d’una manera especial i colpidora, que a banda d’haver d’enfrontar-se als reptes que tota la societat tenia, també ho va haver de fer als seus particulars. Em refereixo a les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (DID).

Des de la regidoria d’Ocupació i Responsabilitat Social encarem aquests nous reptes amb la necessària adaptació dels serveis que es presten destinats als col·lectius més vulnerables, especialment el Centre Especial de Treball (CET) i l’Escola de Jardineria de l’Institut Municipal d’Ocupació, recollint el testimoni de la feina ja feta al llarg dels anys.

Quan parlem de discapacitat intel·lectual ens referim a limitacions de capacitats funcionals d’una persona, però que pot ser molt competent en altres capacitats. Per tant, en cap cas és una limitació de la persona com a tal i, per això, actualment, la DID també s’anomena “diversitat funcional”.

Les persones amb DID afronten, en el seu dia a dia, dificultats importants en diferents aspectes. La seva afectació es manifesta, normalment, ben aviat i es va accentuant en les diferents etapes del seu desenvolupament amb un abast molt gran. Parlem d’afectacions en l’àmbit personal, social, sanitari, educatiu i, també, laboral. Malgrat que s’està lluitant contra aquesta marginació per l’afecció que pateixen, encara ens queda molt per fer.

Els primers serveis que es van crear per a aquest col·lectiu van sorgir a iniciativa de les associacions de pares, mares i famílies amb discapacitats que van començar a funcionar fa més de mig segle. Però amb això no n’hi havia prou. Per tal d’afrontar les dificultats de les persones amb diversitat funcional també s’ha de lluitar pels canvis legislatius que afavoreixen aquest col·lectiu i deixin de banda la discriminació que pateixen.

Els professionals que treballen dia a dia amb aquest col·lectiu s’han superat durant aquesta pandèmia. L’acompanyament habitual s’ha intensificat i augmentat significativament i s’entén que en aquests moments necessiten més suport que mai. Transmetre seguretat, tranquil·litat i normalitat és una tasca de gran valor en moments com els que estem vivint i en els que el suport mutu és imprescindible.

Tant l’Escola de Jardineria com el CET s’han vist afectats per la Covid-19, tot i que no en la mateixa mesura. L’Escola de Jardineria, com la resta de centres educatius, va romandre tancada durant el confinament, però amb l’objectiu de continuar atenent tot l’alumnat, es van elaborar i impartir un conjunt d’activitats pedagògiques i telemàtiques prestant especial cura en el suport telefònic als alumnes i les seves famílies. L’activitat presencial s’ha reprès amb mesures molt estrictes de prevenció del risc de contagi.

També s’ha intensificat el seguiment i suport als treballadors del CET i les seves famílies, tot i que l’afectació a la seva activitat ha estat menor, ja que s’encarreguen del manteniment d’espais enjardinats municipals, com poden ser la canalització del riu, Turó de Gardeny i els jardins Onze de Setembre, entre d’altres, que no es realitza en recintes tancats.

L’adaptació als canvis sobrevinguts amb motiu de la pandèmia, però també al canvi de paradigma dels darrers anys per l’avanç de la societat, dels coneixements de les característiques i de les necessitats de les persones amb discapacitat són objectius primordials tant per a l’Escola de Jardineria com per al CET. Esperem que els canvis normatius i de les directrius de gran abast com la Convenció Internacional de les Nacions Unides dels Drets de les Persones amb Discapacitat impulsin la plena inclusió de les persones amb DID.

Des de l’ajuntament de Lleida continuarem treballant i donant suport a l’Escola, al CET i al sector de la discapacitat intel·lectual i del desenvolupament en general per millorar els serveis i defensar els drets de les persones amb discapacitat.

tracking