SEGRE

Creado:

Actualizado:

Se’ns demanava –i ens autoimposàvem– més planificació per a la campanya agrària 2021 i ho hem fet. Dimarts vam obrir el dispositiu d’atenció social en un any encara marcat per la Covid, però amb més visió i coordinació territorial i un plantejament que s’allunya de l’enfocament assistencialista dels últims anys.

Volem garantir i garantim les necessitats bàsiques dels treballadors temporals del sector agrari, volem donar-los suport en la recerca de feina i vetllar per la seva salut davant la pandèmia i les situacions de vulnerabilitat que viuen. Volem acollir amb dignitat les persones que arriben a Lleida en recerca de feina temporal i hem treballat perquè així sigui.

El Pavelló 3 de Fira de Lleida torna a ser el recurs residencial per a les persones que no tenen on allotjar-se. Amb l’objectiu de millorar i dignificar la situació de les persones temporeres, l’espai incorpora novetats respecte a l’estiu passat: una de les més importants és que es disposa de 122 llits –a diferència de l’any passat, que comptàvem amb hamaques–, a més de servei de consigna, servei d’àpats, zona de bugaderia i dutxes individuals en mòduls que podran utilitzar també les persones que no pernoctin al pavelló.

Un altre dels pilars fonamentals d’aquesta campanya és la intensificació dels serveis d’atenció social, intermediació laboral i assessorament en matèria de drets laborals i de drets humans. Des de l’Oficina d’Atenció del Pavelló 3 durem a terme accions específiques d’intervenció socioeducativa i oferirem servei d’assessorament jurídic, en drets humans, mediació intercultural, suport sindical i servei d’interpretació. També s’intensificaran les mesures de mediació comunitària, ja que un equip d’educadors detectarà situacions de risc de persones que pernoctin al carrer i promourà la bona convivència amb el veïnat.

A banda de l’espai al Pavelló, i com a principal novetat d’aquesta campanya, els treballadors tindran la possibilitat d’accedir a un allotjament temporal en habitatges. Aquest recurs està destinat a persones que encadenen contractes d’ETT, persones a punt de formalitzar contracte laboral, persones que tenen possibilitat de feina i amb capacitat econòmica. En total hi haurà 104 places distribuïdes en 18 habitatges (14 de l’EMU i quatre de l’Agència Catalana de l’Habitatge).

Tenint en compte la situació actual d’epidèmia de la Covid, es vetllarà pel compliment de les mesures de vigilància epidemiològica i per la salut de totes les persones. S’atendrà a les diferents casuístiques que puguin presentar les persones temporeres i, en coordinació amb el departament de Salut, es farà el seguiment corresponent per detectar possibles casos i actuar en cas que siguin necessàries actuacions com cribratges o vacunacions massives.

Per a aquells que hagin de fer aïllament per motius sanitaris, un any més, l’Hotel Nastasi serà un recurs assistencial que complirà la funció d’espai d’acollida i d’aïllament sanitari per evitar contagis.

De la mateixa manera que amb Salut, estem coordinats també amb el sector agrari de l’Horta de Lleida per elaborar un cens amb dades de la població sobrevinguda per a la campanya. A través d’un tràmit online els pagesos podran informar dels treballadors que tenen previst contractar durant la campanya i de les necessitats d’allotjament, d’aquesta manera tindrem la informació per poder planificar millor la gestió de la campanya de forma conjunta amb la resta de serveis municipals i mantenir una bona comunicació entre empresaris, sindicats i cooperatives del sector.

La campanya d’aquest 2021 ha fet –sense cap mena de dubte– un salt qualitatiu respecte a la campanya de l’any passat. Hem après dels errors del passat i encarem el futur amb la mirada posada a l’Equipament Comunitari de Múltiples Usos (ECMU).

Un equipament que donarà una solució definitiva a la demanda històrica de la ciutat de Lleida de tenir un equipament comunitari per acollir persones temporeres i cobrir altres tipus de necessitats assistencials, educatives, d’emergència o estades de curta durada..

tracking