SEGRE

Creado:

Actualizado:

Tot sovint, quan es reflexiona sobre la conducta humana, es contraposen els termes d’ètica i de moral. Ja entre els clàssics, Aristòtil destacava que “l’ètica busca el bé de l’individu, la política busca el bé de la comunitat”.

Tanmateix, aquest no és un concepte antic, ben al contrari, una de les veus més autoritzades dels nostres dies, la Dra.

Begoña Román, sobre l’ètica política, afirma: “L’ètica no ens aportarà les solucions, però sí l’actitud necessària de pensar i repensar les actuacions, els límits, les fronteres. Ens ajudarà a entendre una mica més perquè som com som i perquè històricament hem pensat d’aquesta manera.

També ens pot ajudar a pensar la particularitat i el context des d’una mirada cap al futur.

El futur el construïm nosaltres. L’ètica és un ethos, una manera de ser i estar que també és una manera de pensar.

No podem confondre ètica i moral.

La moral és contínuament constructiva/destructiva. En els moments de canvi necessitem més ètica que moral.

L’ètica no és el fonamentalisme de fer-ho bé; l’ètica ens diu: ho faré el millor que pugui i estaré atenta per aprendre, perquè segur que m’equivoco.” Aquesta és una ètica modesta i humil.

.

El mes de juny passat el Ple de la Paeria va aprovar el Codi Ètic per a càrrecs, directius i personal eventual.

El nostre Codi Ètic es basa precisament en això: buscar el benefici per a la societat, incloent-hi els ciutadans i les institucions dins un sistema que procuri el bé comú. Amb l’objectiu de millorar la confiança dels lleidatans i lleidatanes vers l’Ajuntament de Lleida i els seus representants, des del mes de febrer, les Regidories de Participació i Lluita contra la Corrupció i de Govern Obert, Qualitat Democràtica i Institucional vam unir esforços per elaborar un Codi Ètic que recollís tots els valors, principis i normes de conducta essencials per a una bona governança i la manera de fer-ho efectiu.

A través del compromís personal: individual i col·lectiu..

L’esborrany contemplava principis ètics sobre drets humans, legalitat, eficàcia i eficiència en la gestió de recursos públics, lleialtat institucional, igualtat, inclusió social, imparcialitat, objectivitat, integritat, exemplaritat, respecte, confiança pública, proximitat, rendiment de comptes, transparència i modernització.

També detallava valors de bona governança: satisfacció de l’interès públic, garantia de la participació ciutadana, resposta àgil, atenció i resposta a la ciutadania, cerca del màxim consens polític i social, impuls d’una administració receptiva i accessible, garantir la qualitat dels serveis, l’impuls a la llengua i la cultura catalana o la neutralitat institucional.

La política, tota ella i a tots els nivells, no està passant els millors moments. El descrèdit constant, l’acumulació d’accions personals qüestionables i reprovables, la política basada en l’espectacle, en l’insult constant, en la cultura dels amics i dels enemics, la política del tuit ràpid i dels retrets; o aquell que del matís o l’opinió diferent en busca el conflicte interpel·lant les passions i les vísceres com a cortina de fum per justificar-ho tot.

És per això que és important que les institucions i els seus representants treballin en el compromís ferm de l’ètica pública, apostin per les polítiques d’integritat i implementin eines que permetin millorar la transparència o alertar de les conductes que no s’adeqüen a l’ètica com som pioners a Lleida amb la Bústia Ètica i de Bon Govern: https://bustiaetica.paeria.cat/#/.

És temps estiuenc i em permetran que acabi amb un apunt més personal, aquells que em coneixen saben que m’apassiona la política, des de ben petita, la seva capacitat transformadora i la seva capacitat d’avançar col·lectivament.

És per això que fent una oda a la bona política i a la bona gent, acabo l’article en un plural femení inclusiu, ja que el projecte del Codi Ètic, com tants d’altres que hem dut a terme des de la Lleida Valenta, ho hem fet amb la regidora Elena Ferre, a qui amb el seu permís li manllevo les paraules com a resum d’aquesta aposta del govern d’entesa per a la integritat: “Només si aquests valors són respectats en l’exercici democràtic, la ciutadania serà capaç de confiar en nosaltres, de reconèixer el nostre servei i valorar-lo com correspon.”.

Com a bon govern, garantirem la transparència, l’accés a la informació pública i la integritat de la institució. Perquè en un món en què el retret i l’amargor semblen intrínsecs a la política, segueixo militant i convençuda que una altra manera de ser i fer política és possible.

tracking