SEGRE

Creado:

Actualizado:

Tal com alerten els informes del Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic o moviments globals com Greenpeace, que avaluen les repercussions i opcions per adaptar-se al canvi climàtic i mitigar-ne els efectes, queda declarada l’emergència climàtica.

És una situació que, malgrat que intuíem que arribaria, cada cop és més evident. El setembre del 2019 el Grup Municipal d’Esquerra ja ens vam comprometre amb la Declaració d’Emergència Climàtica a Lleida i des de la Paeria estem sensibilitzats amb la mitigació i adaptació al canvi climàtic. De fet, tenim el compromís de desenvolupar les accions del Pla del Clima de Lleida 2030, que contempla diferents actuacions per reduir les emissions de CO

2

fins a 240.000 tones.

Fins a dia d’avui hem realitzat diverses accions que vetllen per la millora ambiental de la nostra ciutat.

Per exemple, s’ha elaborat un mapa tèrmic del municipi per identificar les zones més vulnerables a la temperatura extrema, s’ha incrementat la plantació d’eixos verds amb gairebé un miler d’arbres (rambla de Corregidor Escofet, avinguda Miquel Batllori, passeig de Ronda...), s’han creat nous parcs urbans com el de Joc de la Bola o el de Ciutat Jardí i s’han promocionat itineraris de connexió de la ciutat amb l’Horta, una zona que, a banda de les funcions productives, també és un espai natural on gaudir d’activitats d’oci: caminades, descobertes de la natura o itineraris en bici. .

Com hem recordat especialment aquesta passada setmana arran de l’alerta per onada de calor, Lleida disposa de moltes més zones verdes que l’Horta que –en aquestes circumstàncies– funcionen com a refugis climàtics per guarir-nos de les altes temperatures sense sortir de la ciutat: el Parc dels Camps Elisis, la Mitjana, la plaça de les Magnòlies o el parc de l’Aigua.

Lleida és una ciutat compromesa amb l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables, ja que amb la creació de l’Agència de l’Energia s’ha establert un espai d’assessorament i foment de les bones pràctiques per a l’estalvi d’energia a la llar, la rehabilitació d’edificis i la promoció de les instal·lacions d’energia fotovoltaica.

En els últims dos anys han augmentat considerablement les instal·lacions d’energia fotovoltaica per a l’autoconsum –situant-nos com el sisè municipi de Catalunya amb més instal·lacions d’aquest tipus– i actualment s’està treballant en l’assessorament a comunitats de veïns per impulsar les comunitats energètiques en edificis plurifamiliars..

Ara bé, on més hem de centrar la nostra atenció és en el futur.

I quan dic futur em refereixo als nostres nens i nenes. Cada acció ambiental que fem com a individus i també com a societat tindrà un impacte directe sobre el futur dels nostres infants.

L’Educació és el pilar bàsic per fomentar l’educació ambiental i la lluita per l’emergència climàtica. A nivell municipal, el programa Agenda 21 està plenament consolidat entre els centres educatius de la ciutat.

A través de diferents activitats i projectes desenvolupats pels mateixos centres es treballa la sensibilització i la conscienciació sobre l’emergència climàtica. Més recentment hem fet auditories energètiques a les escoles públiques de primària amb la voluntat de millorar l’eficiència energètica i d’implicar la comunitat educativa en aquest repte. Però no tan sols és un repte per a l’Educació.

És de totes, és de ciutat.

És local i és global..

tracking