SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

Fons Next Generation: una oportunitat per transformar la ciutat

Creado:

Actualizado:

Qualsevol fet inesperat que trasbalsa la vida tal com l’enteníem fins a un determinat moment provoca canvis i exigeix adaptacions. Podria semblar un tòpic, però és evident que de tota crisi en sorgeixen noves oportunitats o, si més no, aprenentatges que ens fan replantejar la manera com enteníem el món abans.

No hi ha cap mena de dubte que una d’aquestes oportunitats sorgides de la crisi de la pandèmia ha estat el replantejament de la mobilitat de les nostres ciutats. Si bé és cert que ja feia temps que hi estàvem pensant i treballant i que teníem marcats els objectius, tot el que ha passat aquest darrer any i mig ha accelerat aquest procés i ha fet encara més evident la necessitat de canviar el model de mobilitat de les nostres ciutats.

El passat dijous 30 de setembre es va prendre una decisió important per a la ciutat de Lleida. Mentre se celebrava el ple ordinari del mes de setembre, es van presentar a la convocatòria dels Fons Next Generation els projectes referents a l’impuls de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà.

Aquestes convocatòries europees suposen una gran oportunitat per a Lleida, per continuar i eixamplar el camí que ja vam començar farà gairebé un any, quan el 30 d’octubre del 2020 Lleida va esdevenir Ciutat 30. Els Fons Next Generation són –han de ser– una eina més, una eina imprescindible, per encarar la recuperació de les ciutats, i per fer-ho dins dels Objectius Sostenibles, projectant la ciutat que volem.

Volem una Lleida verda, sostenible i connectada. I els projectes presentats a aquesta primera convocatòria van en aquesta línia. L’ajuntament de Lleida ha presentat deu actuacions amb un finançament total de 16.506.921 euros, dels quals uns deu milions corresponen al finançament procedent dels fons europeus, a través del Pla de Recuperació Transformació i Resiliència que gestiona el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i la resta, a finançament municipal.

Els objectius de les actuacions i projectes presentats són promoure els canvis cap a modes de transport més sostenibles a l’entorn urbà, apostar per la descarbonització de la mobilitat, millorar la qualitat de l’aire, especialment en entorns sensibles com escoles i centres mèdics, i promoure l’accessibilitat al transport públic. Millorar, al cap i a la fi, la vida dels lleidatans i lleidatanes, pensant en l’horitzó 2030 i en la Lleida que volem i ens mereixem.

Principalment, els projectes presentats als Next Generation es poden classificar en dos grans blocs. El primer es basa en la implantació d’una zona de baixes emissions i en un seguit d’actuacions per a un canvi de model de ciutat a Lleida. La implantació d’una zona de baixes emissions (ZBE), entre l’LL-11 i el segon passeig de Ronda, inclou també la renovació de parquímetres per a tarifació segons etiqueta ambiental, sensors ambientals i càmeres per regular-ne l’accés.

Es tracta de posar el vianant al centre, que tingui prioritat. Per això, aquest primer bloc també contempla nous eixos per a vianants, bicicletes i transport públic. Parlem de tres vies importants de la ciutat com són rambla Aragó, Prat de la Riba i Alcalde Rovira Roure. Tres vies que es veuran transformades amb la plantació d’arbrat, ampliació de voreres i espais de descans pels vianants.

El segon bloc de projectes contempla la mobilitat sostenible i la reducció d’emissions en desplaçaments a polígons, rutes escolars i equipaments de Lleida. Sobretot, ens centrarem a donar prioritat als vianants en camins escolars i eixos de barri. Els camins escolars segurs perquè la canalla i les famílies puguin anar a l’escola d’una forma saludable i sostenible són una demanda històrica. Hi volem donar solució, conscients que la transformació de la ciutat i el futur de Lleida està a les mans, precisament, d’aquells i aquelles que ara van a l’escola o a l’institut.

Aquest és només un primer capítol d’aquesta cursa per aconseguir fons europeus en la qual l’ajuntament de Lleida, com moltes altres administracions, vol competir, presentant nous projectes a les successives convocatòries que aniran apareixent.

Lleida no vol deixar escapar (de cap de les maneres) aquesta oportunitat que ens ofereixen els fons europeus Next Generation per impulsar la transformació de la ciutat i acostar-nos una mica més cap al model de ciutat més tecnològica i sostenible que volem per al futur i perquè Lleida esdevingui la capital AgroBiotech del sud d’Europa.

tracking