SEGRE

Creado:

Actualizado:

L’arcàngel Gabriel s’apareix a la Verge Maria per anunciar-li el seu futur embaràs del fill de Déu. I les primeres paraules d’ella són “i com es farà això, si jo no conec home?”. I l’àngel li respon: “L’Esperit Sant vindrà damunt teu i el poder de l’Altíssim et cobrirà amb la seva ombra.” El verb cobrir és, com a mínim, curiós en aquest context, segons la traducció dels monjos de Montserrat, un dels cims de la història de la llengua catalana. Com curiós és que Gabriel tingui a bé aparèixer dues vegades just en sis mesos, ja que abans de la famosa anunciació també havia transmès la bona nova d’un embaràs impossible a Zacaries en la persona de la seva esposa, Elisabet, parenta de Maria, per cert, i la primera persona que aquesta visitarà després de quedar-se prenyada i amb qui conviurà els tres primers mesos. Elisabet parirà sant Joan Baptista i la Verge, Jesús. Un altre verb curiós és quan l’evangeli segons sant Lluc diu que Maria, al sentir els primers mots de Gabriel, es va “torbar”.

Aquest Altíssim sembla avantatgista. Juga amb l’omnipoder sempre. Apareix, mitjançant la forma, l’espai i el moment més oportuns i inhòspits, per explicitar els seus desitjos a la terra. I se l’invoca una vegada rere l’altra per guarir les conjuntures extremes. Per exemple, allà van els seus sants sent passejats pels carrers del món a l’espera d’algun indici de recuperació: potser perquè plogui, potser perquè una plaga cessi, potser perquè el coronavirus es mori. Ningú concep, no obstant, que pluges, plagues i pandèmies hagin estat creades també pel Creador, sinó que aquest s’apunta, sense rubor, la solució del problema, no el seu principi. La bona nova, el miracle, és patrimoni dels déus, però l’absència de la mà divina no es reporta quan es fa peremptòria en les més delirants manifestacions del Mal, com en els camps de concentració nazis, posem per cas. Déu només surt a col·lació per la part del Bé; l’altra correspon al lliure, i maligne, albir de l’ésser humà increat. El Covid-19 l’ha inventat la mà humana; la seva extinció serà miraculosa.

Maria no va poder triar, però. “Vet aquí l’esclava del Senyor; que es faci en mi segons la teva paraula.” Mentrestant, l’arcàngel Gabriel ha esdevingut, avui, patró dels missatgers, correus, radiodifusió, telecomunicacions i, esclar, internet. No hi ha res com portar bones notícies pel món. I fundar religions sobre el dolor aliè.

tracking