x
Catalán Castellano
Regístrate | Iniciar sesión Regístrate Iniciar sesión
Menú Buscar
Buscador de la Hemeroteca
Segre Segre Premium

MY WAY
  • PEP MÒDOL

Tenir fills

Actualizada 26/06/2017 a las 07:59

El sociòleg investigador del Centre d’Estudis Demogràfics de la UAB, Pau Miret, explicava aquesta setmana que una de cada quatre dones catalanes nascudes al 1970 i els anys immediatament posteriors no té fills.

La xifra augmenta fins al 30% de no descendència entre les nascudes al 1975 i pot anar encara més enllà. Malgrat sembla que la tendència es comença a estabilitzar i anar a la baixa les xifres preocupen els analistes.

L’informe de fecunditat elaborat per l’INE i fet públic també aquesta mateixa setmana parla d’un índex d’1,33 fills per dona a Espanya i d’1,39 a Catalunya, lluny dels paràmetres més positius dels estats més desenvolupats de la UE.

A banda d’aquestes dades, les mateixes fonts, recorden que l’edat mitjana de la maternitat a Espanya es va situar, al 2015, en els 32 anys (31,9 a Catalunya) mentre la mitjana europea no arriba als 29 anys. Polítics i analistes s’han mostrat preocupats pels números però no han fet altra cosa que repetir obvietats quan no bajanades o banalitats.

Semblen preocupats davant tan baixos índexs de natalitat confrontats amb l’augment de l’esperança de vida. Diuen que no saben com pagaran les pensions de futur.

No recorden, és clar, que s’han gastat els fons de garantia a rescatar bancs que ells mateixos havien arruïnat o que simplement tornant a les arques públiques el milers de milions defraudats, robats o condonats en amnisties il·legals n’hi hauria prou com per proporcionar una vida confortable als nostres avis (i nens) duran dècades.

Més enllà, però, els successius governs d’Espanya no s’han cansat de repetir que cal fer polítiques que permetin la conciliació entre la vida laboral i la familiar quan en realitat han fet tot el contrari, s’han precaritzat les feines, s’ha dificultat la incorporació de la dona als treballs (en especial als anomenats carriers) o han fet la vida impossible a les prenyades.

A qui estranya, doncs, que les dones més preparades que mai hem tingut s’ho pensin dues vegades a l’hora de tenir canalla o que decideixin tenir-la cada cop més tard.

Els grans estadistes del PP em recorden l’acudit que s’explicava en aquells temps en què anar a missa era quasi obligatori, el del capellà del poble dirigint-se a la parròquia de forma vehement: “Fills meus, practiqueu el que us explico i dic però no imiteu pas les coses que jo faig.”

Etiquetas
Lo más...
segrecom Twitter

Opiniones sobre @segrecom

Envía tu mensaje
Descubrir
Segre
© SEGRE Calle del Riu, nº 6, 25007, Lleida Teléfono: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre