SEGRE

Creado:

Actualizado:

La sanitat de l’excel·lència i dels professionals esforçats a qualsevol preu pateix esquerdes per a les quals no sembla que hi hagi una solució senzilla. Malgrat el reconeixement verbal per ser un pilar a mantenir el prestigi durant la crisi, en general, infermeres i metges n’estem farts.

Farts que ens abracin i ens donin copets a l’esquena per l’esforç fet. No n’hi ha prou amb dir que tenim raó al queixar-nos, però que no hi ha diners. Perquè altres comunitats han anat incrementant les seves partides sanitàries mentre que Catalunya continua prorrogant. Això sí, el portal de transparència descobreix que hi ha gerents a la sanitat que cobren més de 200.000?€ a l’any.

La manca de transparència en la gestió, el mal finançament, la precarietat laboral, la fuga i desaprofitament de talents són la principal debilitat del model sanitari català. Infermeres i metges s’estan jubilant voluntàriament, decebuts, com deia Comiat d’un metge, “pel deteriorament progressiu i persistent de l’Atenció Primària de Lleida per la manca dels recursos adequats, i un llarg etcètera que fa molt feixuga la feina professional”.

D’altres, que marxen perquè altres comunitats et tracten molt millor. “Em feien contractes cada sis mesos. Quan ja no podia empalmar més contractes de sis mesos, em van oferir una interinitat però a un 70%. Per què? Perquè la meva parella també era metge a l’hospital i era costum que en aquests casos, si un tenia un contracte normal, a l’altre se’l podia tenir menys en compte”, ens diu una oncòloga molt ben formada. No són els únics. Se’n van molts altres serveis; medicina de família, pediatria d’atenció primària, anestèsia, radiologia... Valoro positivament que la consellera de Salut, Alba Vergés, admeti que existeix una fuga d’infermeres i metges de Lleida per les condicions de precarietat laboral. Però perquè aquest esforç dels professionals no tingui data de caducitat és hora que es gestioni bé, i entengui que el color del país i de la serp Coluber longissimus, del símbol d’Esculapi, no és un color groc únic, sinó un món multicolor. Tancar els ulls a aquesta varietat cromàtica pot resultar molt dolent per a la salut dels lleidatans.

tracking