SEGRE
Un relleu d’alçada

Un relleu d’alçadaSEGRE

Creado:

Actualizado:

Darrerament, s’ha fet públic el canvi generacional que farà l’empresa més gran del país, Inditex. A l’abril del 22 la presidència del seu Consell d’Administració recaurà a Marta, l’única filla del segon matrimoni d’Amancio Ortega (en té dos més del primer). El fet i el càrrec són transcendents, però tinguem present que no és la presidència executiva de la companyia (que recaurà en mans de l’exadvocat de l’Estat Òscar Garcia), sinó del principal òrgan de govern (que serà renovat amb 9 nous membres).

Pablo Isla, actual CEO i que compaginava les dues presidències, deixarà la companyia que va fitxar-lo el 2005 amb una valoració de més de 87.000 M€ (les accions s’han revalorat un 800%), l’ha fet present en 200 països i ha arribat als 140.000 treballadors. Marta Ortega, que coneix bé el funcionament d’Inditex després d’haver passat per diferents àrees del gegant tèxtil, es convertirà en la líder més jove de l’IBEX35 i la quarta executiva (la resta són 31 homes) de les grans cotitzades del país. De casos com aquest, en què homes líders de grans empreses cedeixen el lideratge a les seves filles, al nostre país n’hi ha hagut uns quants amb diferents resultats.

El de les Koplowitz (Esther i Alícia) de FCC, que varen cedir gran part de l’accionariat al mexicà Carlos Slim. La centenària joieria Tous, que també va saber gestar el 2008 un modèlic relleu cap a les 4 filles de la tercera generació. I pels anys vinents caldrà veure com Juan Roig de Mercadona cedirà el pas a les seves 4 filles també.

El lideratge del valencià és absolut, sense que cap de les seves descendents hagi sorgit com a futura líder, i com tampoc sembla que el fundador tingui ganes de cedir-lo. Amancio Ortega –el màxim exponent actual de lideratge silenciós– ha tornat a donar un cop mediàtic a les seves decisions empresarials. Si ja fa més d’una dècada ho va fer fitxant Isla –que era el CEO d’Altadis (única empresa i líder en producció de tabac a Espanya)– amb la corresponent baixada de la cotització de les accions, ara ho ha tornat a fer (tornant a caure un altre cop).

Personalment, crec que el que realment ara ha volgut fer Amancio és protegir un llegat, el dels Ortega de la primera a la segona generació, amb un nou lideratge. En aquest cas –i com molt habitualment succeirà els pròxims anys– recaurà en un nou model, el femení.

tracking