SEGRE

PROP DE VOSALTRES

La visita del bisbe a les parròquies

La visita del bisbe a les parròquies

La visita del bisbe a les parròquies

Creado:

Actualizado:

Al bisbe se li exigeix que visiti totes les parròquies i comunitats de la seva diòcesi. Des de fa segles, està regulada pel dret canònic i s’anomena visita pastoral. Quan s’estudia la història de les diferents diòcesis, es valora molt positivament que els bisbes visitessin diverses vegades les seves respectives parròquies. Amb una gran dificultat pel mitjà de transport, sortien de casa i marxaven pels pobles a animar la vida cristiana dels seguidors de Jesús, per confirmar la seva fe i per orientar el seu testimoni amb l’objectiu de proposar el model de l’evangeli als altres. També es preocupaven dels espais sagrats i aconsellaven reformes que han arribat fins als nostres dies amb gran satisfacció de tots pel fet de ser autèntiques obres d’art. Tenien cura que els llibres parroquials, els sagramentals, els d’economia i els de les associacions de fidels estiguessin degudament emplenats.

Es pot afirmar que amb la documentació de les visites pastorals és possible estudiar costums, normes i relacions dels nostres avantpassats. Són un autèntic tresor de la història del nostre poble.

Tot i les moltes reformes introduïdes per l’Església al llarg dels temps, aquesta visita s’ha conservat com un excel·lent mitjà de coneixement, d’expressió de la caritat pastoral i com a orientació i ànima a totes les comunitats cristianes mirant el futur amb esperança.

Tots els bisbes de la nostra diòcesi van realitzar la seva visita. Van programar les corresponents activitats i van recórrer els diferents pobles i ciutats. El meu antecessor, el bisbe Piris, va anunciar la seva presència i va organitzar la visita després d’una assemblea diocesana l’any 2010. Va donar a conèixer unes orientacions i va aconsellar uns itineraris per al seu compliment. Així es va fer durant els mesos següents.

En el meu cas, després d’un any i mig al capdavant de la diòcesi, vaig proposar a l’assemblea diocesana que es va celebrar el passat mes de maig, com un objectiu concret, la realització de la visita pastoral. No es va posar data d’inici, però hi va haver un compromís: emprendre aquest projecte a mitjans d’aquest curs. I així ho volem complir. El proper mes de març començarà la visita a totes les parròquies de l’arxiprestat del Segrià-Noguera-Ribagorça”. Així ho hem acordat amb els sacerdots després d’haver-ho estudiat en el consell presbiteral. Després es continuarà amb la resta dels arxiprestats fins a la conclusió per estar a tots els racons de la diòcesi. A tots els va semblar magnífica i necessària la iniciativa i van mostrar molt d’interès en la seva col·laboració.

Aquest bisbe que us escriu totes les setmanes se sent obligat a informar-vos d’una manera general d’aquest esdeveniment diocesà i demana la participació entusiasta de tots els membres del Poble de Déu. Seguirem en la línia del mutu coneixement, d’un amor cristià més intens i d’unes orientacions precises per viure en el moment present i mirant al futur amb alegria i esperança, amb gratitud i amb orgull, el missatge de Jesucrist en el si de l’Església i en benefici de la nostra societat.

La visita del bisbe a les parròquies

La visita del bisbe a les parròquies

tracking