SEGRE
En la festa de la Immaculada

En la festa de la Immaculada

Creado:

Actualizado:

La meva reflexió d’avui gira al voltant d’una figura singular, Maria de Natzaret, la col·laboració de la qual és sol·licitada per Déu per complir amb el seu pla de salvació per a la humanitat. En els evangelis es narra el moment en el qual l’àngel enviat per Déu demana a una jove del poble jueu si accepta ser la Mare del seu Fill. Ella assenteix, i amb humilitat i valentia, recull la paraula divina i afronta el repte de ser instrument de la voluntat de l’Altíssim. Situar la festa de la Verge Immaculada en l’Advent té unes connotacions importants per a la vida cristiana, si bé al llarg de l’any, abunden advocacions distintes sobre la Mare de Déu.

Escric aquest comentari uns dies després d’haver celebrat la festa de la nostra Patrona, la Verge Blanca de l’Acadèmia. Hi va haver molta participació tant en els actes litúrgics com en el Certamen literari. Vam quedar tots contents i agraïts a la Junta de l’Acadèmia Mariana per la dedicació intensa durant aquests dies i l’esforç al llarg de l’any per difondre la devoció a la Verge entre les famílies de la nostra ciutat. Tots sabeu que la imatge de la Patrona, una esvelta talla de fusta blanca, està situada a l’oratori de la Casa de l’Església, en el centre d’un bonic retaule restaurat fa poc temps. Des del 1862 fins als nostres dies s’han organitzat els jocs florals anuals en honor a la Verge, coneguts com Certamen Marià.

Cada any es convida en aquest esdeveniment una advocació mariana de diferents llocs, des de la Verge del Pilar (1863) fins a la Verge de Fàtima, de Tàrrega (2017). L’última ha estat la Mare de Déu de la Mercè i el motiu, la celebració dels 800 de la fundació de l’ordre per Sant Pere Nolasc. Els mercedaris, que regenten la parròquia de la Mercè de la nostra ciutat, han ajudat a realçar la festa d’aquest any amb la col·laboració dels feligresos.

I per acabar, la festa de la Immaculada Concepció, que celebrem el dia 8 de desembre, que està molt arrelada a la comunitat cristiana.

De les tres advocacions o imatges us convido a extreure’n uns ensenyaments per a la vostra pròpia vida. De la Patrona, la Verge Blanca de l’Acadèmia, la sol·licitud de protecció per a totes les famílies, institucions i comunitats de la nostra ciutat. El color blanc de la imatge ens evoca també a la claredat de les nostres actuacions, la transparència dels pensaments i desitjos, la netedat de les nostres paraules. De la Immaculada, la disponibilitat per a la col·laboració, la coherència en el diàleg, la fortalesa en la resposta per tal de superar la por inicial a allò desconegut. De la Mercè podem aprendre, veient la seva obra mercedària de tants segles que es concreta en la comunitat lleidatana, la seva capacitat per al servei, la seva entrega als més necessitats, la seva audàcia per afrontar el perill, la seva ànsia de llibertat per al pròxim i la lluita contra els mil esclavatges dels nostres dies.

Moltes advocacions però celebrem una sola persona, Maria. És la Mare de Jesucrist qui des de la creu ens la regala com a mare per a tots. És la dona puríssima i forta que ens dóna exemple de constant seguiment del seu Fill.

Amb la meva benedicció i afecte.

tracking