SEGRE
La cortesia de la salutació

La cortesia de la salutacióSEGRE

Creado:

Actualizado:

És molt important tractar els grans temes que ens aclaparen o ens gratifiquen. Fonamental, diria, perquè les seves conseqüències repercuteixen en l’àmbit social en el qual estem immersos. Molt més en la societat globalitzada que compartim en l’actualitat. La guerra i la pau, les desigualtats socials, la pobresa i la riquesa, els mitjans de producció, la llibertat i les tiranies, la cultura i les xarxes socials i molts assumptes més que ens envaeixen i no poden prescindir del comentari o de la petició de solucions que millorin la vida de tothom. Però, al mateix temps, demanem no desatendre la cortesia en el comportament diari, perquè el tracte respectuós, delicat i cordial amb l’altre incorpora elements d’estima i proximitat molt necessaris en aquest moment. Desterrem l’insult, la provocació, les insídies o calúmnies, les desqualificacions personals que enverinen les relacions socials i sembren el descontentament general.

Us proposo a consideració vostra unes salutacions de sant Pau, qui les va escriure en les seves cartes, que són una manifestació de l’amor de Déu i un model d’alegria, d’optimisme i de cordialitat. Es pot ampliar a paraules o a gestos actuals. Ara només acudim a escrits. Vegeu-ne uns exemples:

Als cristians de Roma: “A tots els estimats de Déu que viuen a Roma… la gràcia i la pau de part de Déu… i de Jesucrist, el Senyor.”

Als cristians de Corint: “…us desitgem la gràcia i la pau de part de Déu, el nostre Pare…”

Als cristians de Filips: “Dono gràcies al meu Déu cada vegada que faig memòria de vosaltres. Sempre en totes les meves pregàries, demano ple de goig per tots vosaltres.”

Als cristians de Colosses: “Gràcia i pau… Així portareu una vida digna del Senyor…fructificareu en tota mena d’obres bones… i farà que sigueu sempre pacients i constants…”

Als cristians de Tessalònica: “Sempre donem gràcies a Déu per tots vosaltres… contínuament recordem davant de Déu la vostra fe activa, el vostre amor incansable i la vostra esperança constant en el nostre Senyor Jesucrist.”

“A Timoteu, veritable fill en la fe: gràcia, misericòrdia i pau de part de Déu Pare i de Jesucrist…”

És cert que sant Pau no acostumava a fer adulacions fàcils. Sabia recriminar quan observava moments de divisió, enfrontaments entre les comunitats, quan lamentava que no es complís l’ajuda mútua o veia la despreocupació envers els altres o la falta d’igualtat en el tracte o en la riquesa. Proposava el creixement personal en l’exigència del mandat del Senyor.

Però les seves paraules i les seves actituds manifestaven amabilitat, respecte i estima per a tots aquells que es convertien a Jesucrist. Volia que preguessin i que posessin els seus dons al servei de la societat en la qual vivien per mostrar la felicitat de seguir el Senyor Jesús.

La cortesia de la salutació

La cortesia de la salutacióSEGRE

tracking