SEGRE
La jornada de la Sagrada Família

La jornada de la Sagrada FamíliaSEGRE

Creado:

Actualizado:

L’Església ha valorat molt la institució familiar com un regal de Déu a la humanitat i com la primera societat natural, titular de drets propis i originaris, i la situa en el centre de la vida social. El Concili Vaticà II deia que la família és la cèl·lula primera i vital de la societat, que és una institució divina, fonament de la vida de les persones i model de tota organització social.

En el nostre àmbit diocesà mai no ens cansarem de valorar la família i d’agrair tot el servei que presta a l’activitat evangelitzadora de l’Església i a la cohesió social. Tot això, afegit a la seva percepció tan positiva de tothom –fins i tot dels membres més joves–, ens anima a insistir a reconèixer la importància fonamental que té per a la nostra societat –la d’ara i la del futur–, tant en les crisis econòmiques i socials com en els moments de bonança i expansió.

En aquesta Jornada cada any es destaca un aspecte de la institució familiar. En la del 2020 s’ha centrat en l’atenció en els avis de les famílies i se li ha donat un títol que no té res d’exagerat, Els ancians, tresor de l’Església i de la societat.

Em commou que un personatge famós de l’esport o de la cançó, amb tant seguiment popular, conti la seva història personal i recordi alguna anècdota relacionada amb els seus avis, als quals enalteix o admira; i alguns ho fan amb llàgrimes de tendresa i gratitud. Perquè els nostres padrins formen part substancial del creixement i de l’amor que hem rebut. Els devem molt no sols pels obsequis materials sinó, sobretot, per les seves paraules, plenes de saviesa; pels seus gestos, plens d’afecte, i pels seus desitjos, replets d’esperança, honestedat i ànsies de veure realitzades les nostres expectatives personals i professionals

Reconeixem amb satisfacció l’actitud dels avis. Formen part indiscutible de la família més íntima i pròxima. Encara que no visquem sota un mateix sostre, de cap manera desapareix el vincle. Ens agrada visitar-los als seus domicilis, que ens convidin a menjar, que ens acompanyin al col·legi, que ens reservin un petit àmbit dins del seu espai vital. I ells gaudeixen de la nostra companyia, de les nostres ocurrències, dels èxits escolars; també lamenten els nostres fracassos i pors, les nostres dificultats i nerviosismes. Tot contribueix al creixement i a la col·laboració mútua.

Als molts serveis que demanem als avis, m’atreveixo a afegir-ne un altre: que no oblidin la seva dimensió religiosa i que ajudin els seus nets a resar, a viure amb autenticitat cristiana els sagraments de la iniciació, a acostar-los a Jesucrist, el Senyor de tots.

Acabo amb unes suggeridores frases de la Paraula de Déu: “Aixeca’t al davant de l’ancià i honora els seus cabells blancs” (Levític). “Que n’és, de bonica, la saviesa en la gent d’edat, i en els homes importants, el seny i els bons consells!” “Fill meu, acull el teu pare quan sigui vell, no l’entristeixis durant tota la seva vida” (Eclesiàstic).

La jornada de la Sagrada Família

La jornada de la Sagrada FamíliaSEGRE

tracking