SEGRE
icon

icon

Creado:

Actualizado:

Volia parlar del referèndum però no ho faré perquè no es pot. Aquí, a Catalunya o al Parlament, no es pot. Al Congrés sí, però abans d’anar-hi, ja avisen que no servirà de res. En una mostra de coherència i generositat, la vicepresidenta del Govern espanyol ha tornat a convidar el president de la Generalitat a la Cambra Baixa per parlar d’un referèndum que ja assegura que és “innegociable”.

No entenc per què el president hauria de parlar al Congrés si no hi ha res a fer, però se’m deu escapar alguna cosa. I, pel que es veu, no sóc l’única a qui se li escapen coses. El perfil de Twitter del PP, atribuïa a Soraya Sáenz de Santamaría, quan compareixia encara en roda de premsa, la frase següent: “Puigdemont vol fer un referèndum en lloc d’escoltar els catalans.” És, realment, una frase que convida a la reflexió i que analitzaré ara mateix ja que no puc parlar del referèndum.

Comencem pel principi: quin és el seu subjecte? Està clar, Puigdemont. Tenint en compte de què parlem, aquest és el primer error: no és ell, són uns quants catalans els que volen fer el que s’afirma: un referèndum –el complement directe–. En concret, el 80 per cent dels censats, segons els sondejos. Calculadora en mà, la xifra supera els quatre milions de persones que haurien de ser, per tant, el subjecte de la frase que ens ocupa. Amb mig text corregit, tenim: “més de quatre milions de catalans volen fer un referèndum”. Correcte.

Seguidament, però, arriba un element interessant que marca el contrasentit de tot plegat: “en lloc de”. Vol dir “en comptes de” i contraposa el que té al davant amb el que li va al darrere. I què li va al darrere? “Escoltar els catalans.” Que jo sàpiga, votant és com els ciutadans ens expressem i, per tant, és com se’ns escolta. Si, a sobre, som molts de nosaltres els qui volem un referèndum, on és la contradicció? Sent estrictes, la piulada del PP deia: “Més de quatre milions de catalans volen fer un referèndum en lloc d’escoltar els catalans”. Ho veuen com no s’entén, com no ens entenen?

Potser perquè no ens escolten, i com han de fer-ho si no s’escolten ni entre ells? La frase pronunciada per la vicepresidenta, segons el seu mateix partit, va acabar sent eliminada dels perfils del PP. Alguna cosa han entès, no creuen? Votem?

icon

icon

tracking