SEGRE

Creado:

Actualizado:

Un moment, ara surto. Aquesta excusa per aparcar on no toca és una forma de demanar als altres la paciència que nosaltres no tenim. I resulta especialment greu i egoista quan parem el vehicle en una plaça assignada a persones amb mobilitat reduïda. Són poques i gens respectades perquè decidim alegrement afegir obstacles als qui ja en tenen. Així som. Vull presentar-los un jove que utilitza el sentit de l’humor per enfrontar-nos a les misèries d’una societat que ni coneix l’empatia ni reconeix els drets aliens. Es diu Marc Buxaderas i és actor i comunicador. Va néixer amb paràlisi cerebral tetraplègica espàstica però el que el defineix són les seues grans capacitats. Col·labora al programa Fet a Mida de La Xarxa, que tinc la sort de dirigir, perquè té una habilitat al·lucinant per transmetre el seu missatge amb ironia i una lucidesa que atrapa i remou.

Se’n fot de tot, començant per ell, mentre alliçona sense eufemismes ni manies. Aquesta setmana, hem rigut al ritme que ens queia la cara de vergonya comentant situacions reals extremes equiparables a la insolidaritat diària. D’una banda, infraccions: des d’un remolc amb barca inclosa aparcat en zona de discapacitats fins a cotxes i motos que no respecten l’amplada marcada impossibilitant la sortida del vehicle amb cadira de rodes. De l’altra, nyaps: arbres enmig d’un estacionament, clavegueres encaixades estratègicament a la roda de la cadira pintada al senyal horitzontal o graons per arribar a la rampa d’un pàrquing. D’això en diem accessibilitat. L’objectiu, com diu en Marc, és molestar el mínim possible els bípedes. Explica que, en una ocasió, va picar al vidre d’un vehicle aturat en zona reservada per demanar al conductor si tenia acreditació. Evidentment, no la tenia. Esperava la senyora que estava comprant loteria.

En Marc va pensar que tant de bo poguessin fer un intercanvi: ell es quedava la butlleta encara que no toqués i regalava la plaça i la discapacitat a qui l’havia ocupada. Els prenem l’espai però realment volem posar-nos al seu lloc? En Marc lluita per normalitzar la diversitat funcional amb un projecte de sensibilització que titula “Posa un discapacitat a la teva vida”. Els recomano que ho facin, és infal·lible per descobrir les pròpies limitacions.

tracking