SEGRE

TRIBUNA

Compromisos i fets

Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Compromisos i fets

Compromisos i fets

Creado:

Actualizado:

La política agrària i alimentària del país requereix tocar de peus a terra i alhora aixecar la mirada. Tocar de peus a terra per fer allò que asseguri la viabilitat del teixit econòmic i social d’aquest sector i la renda de les persones que hi ha al darrere, afavorint la iniciativa privada i aportant-hi suport públic. I aixecar també la mirada perquè tot allò que fem i invertim ofereixi veritables garanties de continuïtat i de futur. Perquè el meu compromís amb el sector és encarar els reptes i fer-ho fins al final.

Des del primer dia vaig dir que aquest sector, l’agroalimentari, necessita polítiques que generin confiança. Per això, pel que fa a les línies de suport i d’ajuts, vam assumir els compromisos subscrits per aquest Departament i els representants del sector en la darrera legislatura i concretats en el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) vigent. I n’hem fet una gestió responsable. S’han prioritzat, més enllà del previst, les ajudes destinades a les incorporacions de joves, als plans de millora de les explotacions, a mesures agroambientals i a zones desfavorides, incrementant-ne les dotacions pressupostàries inicials.

Aquest primer any de legislatura hem tancat el PDR del 2015 amb una inversió de 145 M€, un 7% més del que estava pressupostat, i més del 70% d’aquesta inversió ha anat destinada a millorar la competitivitat i sostenibilitat de les explotacions agràries. Els ajuts del Contracte Global d’Explotació, amb 103 M€, han incrementat un 20% respecte el pressupost que hi havia previst inicialment i han arribat a 19.641 beneficiaris. Aquest ha estat l’any amb més beneficiaris d’ajuts, des del 2007, a la incorporació de joves (712), als plans de millora (1.125) i a mesures agroambientals (12.725). I s’ha pagat la totalitat dels ajuts en línies com la ramaderia ecològica i les zones amb limitacions naturals.

A més, tot això ho hem fet amb uns criteris que ens han de permetre garantir la convocatòria d’aquests ajuts en els propers anys (una situació que no sempre s’havia respectat en el passat) i sense desatendre altres actuacions tan importants com són el foment de les produccions de proximitat i el cooperativisme, la gestió forestal o la modernització dels regadius del país, entre d’altres moltes. I tot això malgrat la retallada del Ministeri d’Agricultura, que ha deixat d’aportar un total de 173 M€ al PDR, més de 20 M€ anuals.

Per tant, s’han atès tots els compromisos adquirits del 2015. Aquests compromisos es mantenen per als ajuts corresponents al 2016, que aquests dies s’estan resolent, amb la previsió d’un pressupost que incrementa en un 27,8% els recursos destinats al Contracte Global d’Explotació. Vull recordar que, aquest 2017, el pressupost del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació s’incrementa per primera vegada, concretament un 13,6%, després d’anys de retallades. Comencem a recuperar recursos per al sector, que havia perdut el 47% del pressupost des del 2010 fins ara. A més, en la convocatòria del 2017, que s’està enllestint de manera concertada amb el sector, mantindrem igualment els compromisos en totes les línies de suport a la competitivitat, sostenibilitat i relleu generacional.

Un país com Catalunya, on les explotacions agràries, ramaderes, forestals i pesqueres són els nostres principals subministradors d’aliments, l’eix vertebrador del nostre territori i el motor de la riquesa econòmica, social i ambiental del nostre medi rural, requereix d’unes polítiques públiques clares, decidides, rigoroses i, sobretot, responsables. Unes polítiques que s’han de traduir en accions concretes, favorables per al sector, per al territori i per al conjunt de la ciutadania, que ha d’entendre que els recursos públics destinats al sector agroalimentari beneficien a tota la societat.

L’objectiu final no és altre que garantir la viabilitat present i futura del sector primari i assegurar-nos un món rural viu en un país equilibrat i sostenible.

Compromisos i fets

Compromisos i fets

tracking