SEGRE

TRIBUNA

El Gran Pacte de l'Aigua

Paer en cap de Cervera

El Gran Pacte de l’Aigua

El Gran Pacte de l’Aigua

Creado:

Actualizado:

El dijous 2 de març vam viure al Paranimf de la Universitat de Cervera un moment històric per al nostre territori. Es va escenificar el Gran Pacte de l’Aigua, un gran pacte que dóna solució a l’abastament d’aigua potable en una part molt important del nostre territori per a les properes dècades, a les comarques de la Segarra, l’Anoia, l’Urgell i la Conca de Barberà.

Ha estat un camí complex, gens fàcil, per les diferents sensibilitats i punts de vista, legítims, però on afortunadament s’ha vist que la política serveix per arribar a bons acords i per millorar la qualitat de vida de les persones quan posem pel davant la responsabilitat i la generositat.

En aquest procés tothom ha cedit de les seves posicions inicialment de màxims, de manera que, finalment, municipis grans i petits hi sortim guanyant. Cadascú de nosaltres sap els esforços que hi ha dedicat perquè aquest pacte fos possible. No hem de caure en la temptació d’atribuir-nos mèrits individuals, fem-ho col·lectivament, segur que ens fa més grans com a polítics i també com a persones, però també més forts com a territori.

Vull agrair a totes les persones que ho han fet possible, alcaldes, regidors, presidents dels Consells Comarcals, presidents de les Diputacions, delegats del Govern, director i resta de responsables de l’ACA, també diputats al Parlament, militants de partits que han contribuït que hi hagi acord i, finalment, al conseller Josep Rull per la seva actitud, per haver vist que aquest era un projecte de país que calia resoldre i hi ha posat tota la seva dedicació i determinació. En els anys que fa que sóc en política massa sovint m’he trobat que em demanen que defensi el territori que represento, en aquest cas el municipi de Cervera, al marge dels interessos de tots aquells que queden fora de l’àmbit municipal cerverí. Penso que la política s’ha d’humanitzar i ha de servir per fer justícia i per fer-ho hem de canviar la manera de plantejar les coses. Jo no puc defensar una determinada posició per al meu municipi si veig que suposa un greuge i una injustícia per al municipi veí. Hem de tenir aquest sentit de la justícia, de la generositat i de la solidaritat.

A part que aquest és un gran acord per al territori, li veig altres virtuts. És una oportunitat per veure que altres acords són possibles, que totes les parts hem de fer tot el possible perquè aquests nous pactes es prenguin en taules de negociació prescindint dels jutges. És una oportunitat per establir més lligams i més cooperació amb poblacions i comarques amb les quals no n’hem tingut gaire com pot ser el cas dels companys de la Conca de Barberà. Com a paer en cap de la capital voldria també donar un missatge positiu per a tots els polítics de la comarca. És moment de treballar més que mai plegats per la Segarra, és la nostra responsabilitat i obligació. Fer-ho i fer-ho bé. Aquest gran acord segur que pot generar noves i bones complicitats que serviran per beneficiar els segarrencs. Tenim documentat a l’Arxiu de Cervera que al segle XV es feia a la nostra ciutat una cerimònia de representació simbòlica que amb el nom de La Cavalcada de les Aigües consistia a trencar les peixeres que retenien l’aigua i posar de manifest el dret d’ús i control del riu Ondara que tenia la ciutat gràcies a certs privilegis reials. Es tractava d’una llarga comitiva formada per gent armada, corns i trompetes anunciadores, veguers i el batlle de les aigües, paers i consellers. Existeix un quadre del segle XVIII que ho representa. Cinc-cents anys després al Paranimf de la Universitat de Cervera, a la Segarra, hem viscut també la cavalcada de l’aigua amb un seguici de polítics que han posat els interessos col·lectius per davant dels individuals i hem fet història amb el nou Gran Pacte de l’Aigua.

Em sento orgullós d’haver-hi pogut participar. Enhorabona a tots.

El Gran Pacte de l’Aigua

El Gran Pacte de l’Aigua

tracking