SEGRE

TRIBUNA

Variant Sud per l'Horta? No, gràcies

vicepresident de la Comissió de l’Horta

Variant Sud per l’Horta? No, gràcies

Variant Sud per l’Horta? No, gràciesSEGRE

Creado:

Actualizado:

Gràcies a tots els que ho heu fet possible. A tots, perquè tota la feina que ha estat necessària fins a arribar al Ple de la Paeria del mes d’abril passat no es pot reduir a una sola acció, entitat o persona. La moció presentada per la Federació d’Associacions de Veïns de Lleida va aconseguir el suport de tots els grups polítics per instar la Paeria a sol·licitar a la Generalitat l’anul·lació del projecte de prolongació de la variant sud creuant l’Horta de Lleida, com preveia el Pla Territorial Parcial de Ponent.

Ja han passat més de deu anys des de l’inici d’aquesta reivindicació. La gent de l’Horta, els sindicats agraris i la plataforma Protegim l’Horta s’oposaven frontalment al projecte. Fonamentalment perquè el traçat comportava l’afectació de finques agrícoles i, a més, no era l’única opció per aconseguir fer l’anell de circumval·lació viari que es pretenia. Hi havia alternatives que preservaven la integritat de l’Horta.

Cal recordar que aquest projecte estava aparcat des de feia vuit anys per manca de finançament i de consens al territori però, en canvi, la mateixa existència del projecte afectava negativament les finques per on teòricament havia de passar per la necessària reserva de sòl, entre altres efectes.

Des de la proximitat a les persones de l’Horta es podrà gestionar més adequadament aquest espai i, en general, la prosperitat de la ciutat de Lleida

No podem negar que les necessitats actuals han canviat i les infraestructures son necessàries per al nostre territori, però no és menys cert que l’Horta de Lleida ja ha vist canviar el seu paisatge per altres infraestructures que milloren el conjunt del territori. Però calia una altra agressió d’aquest nivell d’afectació? L’opinió unànime i decidida de la Comissió de l’Horta, de la FAV i el suport de tots els grups municipals ha aconseguit aturar-ho en aquest penúltim pas.

Per arribar fins aquí hi ha hagut molta feina, com la que va fer l’amic Antoni Chico durant anys com a regidor sempre al servei de la gent de l’Horta de Lleida. Però en els últims mesos ha tingut una importància molt rellevant la reunió entre el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i els representants de l’Horta de Lleida organitzada pel nostre grup municipal el mes de febrer passat. En aquella trobada els assistents van mostrar la seva preocupació pel fet que la previsió de construcció de la Variant Sud afectava l’Horta tot i les poques opcions d’arribar-se a construir.

El conseller Rull els va animar a promoure un pronunciament de la Paeria per poder desafectar les finques per on estava previst que passés la carretera. Ara, el conseller ja ha expressat el compromís del departament de “modificar les previsions respecte a la variant sud” de Lleida, després de l’aprovació de la moció. M’agradaria destacar una frase que ha estat molt important en tot aquest procés, però que sense cap mena de dubte és la clau per al futur de la nostra Horta: el conseller Rull ens va dir que “les infraestructures tenen sentit quan responen a les necessitats reals del territori i es planifiquen amb el territori”. Hi estic d’acord, i no només pel que fa referència a les infraestructures.

A les portes del Congrés de l’Horta, on es tractarà el pla d’usos de l’Horta, que ha de servir per fer la futura ordenança de l’Horta, tots els actors implicats hem de fer un exercici per visualitzar quina Horta volem en el futur. Sindicats, associacions, els que hi vivim i treballem directament o indirecta, els qui l’estimem i els qui la gaudim hem de saber ser protagonistes d’aquest moment. Es tracta de definir com ha de ser l’Horta d’aquí a vint anys.

Es tracta de cercar els mecanismes per garantir el seu desenvolupament i crear les estructures i el marc normatiu que la protegeixin per poder continuar sent el pulmó verd de la ciutat de Lleida. Des de la proximitat a les persones de l’Horta es podrà gestionar més adequadament aquest espai de la ciutat i, en general, la prosperitat de la ciutat de Lleida. La moció sobre la variant sud és un exemple del que podem aconseguir si treballem units. S’ha fet molta feina, però encara tenim molta feina per fer.

Variant Sud per l’Horta? No, gràcies

Variant Sud per l’Horta? No, gràciesSEGRE

tracking