SEGRE

TRIBUNA

Solidaritat i compromís social

Presidenta de la Diputació de Lleida

Solidaritat i compromís social

Solidaritat i compromís socialSEGRE

Creado:

Actualizado:

Aquesta setmana ha tingut lloc la desena edició del Gran Recapte d’Aliments, una iniciativa de caire social contra la pobresa alimentària i el malbaratament. El Gran Recapte, que es convoca anualment al conjunt del país, és una de les moltes iniciatives socials que es basen principalment en el voluntariat, les xarxes solidàries de proximitat i el compromís ciutadà per assolir els objectius marcats pels Bancs d’Aliments de Catalunya.

És des d’aquest acord transversal a l’entorn de projectes solidaris i de servei a les persones que institucions com la Diputació de Lleida col·laboren, també, en aquesta i moltes altres iniciatives encaminades a la millora de la cohesió social i l’accés als recursos bàsics dels sectors socials més desafavorits.

Les comarques de Lleida compten amb una nodrida representació d’entitats cíviques circumscrites a unes àrees territorials determinades, les quals treballen en l’àmbit del desenvolupament social, sigui des de la plena integració de les persones en la societat, la defensa dels seus drets o la cooperació internacional. De les 1.200 associacions i entitats adscrites a tot l’àmbit territorial de Lleida, Alt Pirineu i Aran, unes 200 pertanyen al Tercer Sector, fet que evidencia el grau de compromís de la societat lleidatana i la seva importància arreu del territori.

Paral·lelament, la Taula Assessora del Tercer Sector i Salut a Lleida, encaminada a coordinar les polítiques socials de les diverses administracions i entitats del tercer sector (integrada per una quinzena d’entitats de l’àmbit públic, privat i ciutadà), té en marxa dos programes importants de suport a l’habitatge per a persones i famílies amb risc de pobresa i exclusió social i un servei de descans per a cuidadors no professionals (pares, germans o altres familiars) de persones amb discapacitat intel·lectual.

En moments de migradesa pressupostària, que afecta totes les administracions però especialment el món local, la col·laboració transversal (entitats i institucions) es tradueix en aportacions econòmiques directes, destinades a garantir serveis i accions socials que, tant per la crisi econòmica general com per la insuficiència històrica del finançament local, n’amenaçaven la continuïtat.

Acabem de commemorar els dies mundials per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, de la SIDA, de les Persones amb Discapacitat i, en l’àmbit nacional i local, acabem de celebrar el Gran Recapte d’Aliments i el dia setze d’aquest mes tindrem La Marató de TV3, el projecte solidari –únic a tot Europa– per a la investigació científica de malalties, que enguany se centrarà en la lluita contra el càncer. El grau d’implicació institucional i ciutadana en tots aquests projectes demostra que la nostra és una societat on la solidaritat, l’ajut desinteressat i el compromís són valors troncals de la seva identitat i un dels millors indicadors de maduresa de les societats més justes i avançades.

tracking